Küresel gıda sistemi göçmen işçilerin omuzlarında

Pandemi ile girilen kriz, dünyanın gıda tedarik zincirindeki bağları ve kapitalist sistemin gıda sorununu bir kez daha ortaya çıkarmış oldu. 

Dış Haberler

Küresel gıda sistemi, tarımsal işgücünün büyük bir bölümünü oluşturan göçmen nüfusa dayanmakla kalmayıp, bu göçmen emeğinin sorunsuz bir şekilde çalışmasına bağlanmış durumda. Ancak pandemi koşulları, hem zaten ağır sömürü koşulları altındaki göçmen işçileri hem de gıda üretimini ve tedarik zincirini riske atıyor.

Quartz’tan Chase Purdy’nin haberine göre, ABD'de tarımsal işgücünün yarısından fazlasını kaçak göçmenler oluşturuyor ve bu işçiler piyasanın en düşük ücretleri karşılığında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. 

Yine ABD’nin mezbaha endüstrisinin en büyük paketleme fabrikalarında düşük ücretlere çalışan işçilerin büyük bir kısmı göçmen işçilerden oluşuyor. Kapanan fabrikalar ise ABD’deki et dağıtımının yüzde 25’ini gerçekleştiriyordu. Ayrıca, ülkede tarım endüstrisinin sömürüsü altındaki kaçak göçmenlerin, hastalanmaları veya çalışamamaları durumunda devlet sağlık yardımı veya işsizlik yardımına erişimleri bulunmuyor.

Mevsimlik işçilerin yarısından fazlası göçmen

Gelir düzeyi yüksek diğer ülkelerde de, göçmen işçiler genellikle ticari çiftliklerde mevsimlik işçilerin yarısından fazlasını oluşturuyorlar. Örneğin, İngiltere'de Ulusal Çiftçiler Birliği, bu yıl göçmen işçi eksikliğinin 70 bin ila 80 bin arasında olduğunu ve boşluğu doldurmak için ülke içinden yeterli sayıda başvuru olmadığını duyurdu.

İngiltere, hayati önem taşıyan bu sektörün krizine çözümü, işverenleri uçakla işçi taşımaya zorlayarak bulmuştu. İngiltere'nin en büyük üretici tedarikçilerinden biri olan G's Fresh, Nisan ayının ortasında Romanya'dan İngiltere'ye mevsimlik işçi taşıyacak bir uçak kiraladığını ilan etmişti. İngiltere'nin vatandaşlarına gıda sunabilmek için doğu Avrupa'dan işçi getirme ihtiyacı, ülkenin gıdasının düşük ücretli, güvencesiz göçmenlere dayandığını yeniden gösterdi.

Benzer şekilde, İspanya’da meyve ve sebze üreticilerinin endüstri grubu olan Fedpex, ülkenin Mayıs ayında 18 bin, Haziran ayında 28 bin göçmen işçiye ihtiyacı olacağını tahmin ediyor.

Yine krize yönelik bir çözüm olarak, İspanya bir Kraliyet kararnamesi ile, koronavirüs nedeniyle göçmen işçiliğindeki "açığı kapatmak" için 100 bin ila 150 bin arasında işsizin ve belgesiz göçmenin gıda hasadında çalışmasına izin verdi.

Tüm bunların yanı sıra, kapitalist gıda üretimi ve dağıtımının temsilcilerinin, tarlalardaki ürünlerin toplanmaması ve dağıtılamaması halinde çürümeye bırakılacağını duyurmuş olmaları da sistemin ne kadar plansız ve şirketlerin çıkarına işlediğine bir kanıt teşkile ediyor.