Kübalı sağlık emekçileri İtalya dönüşü kahraman gibi karşılandı

İtalya’ya Covid-19’la mücadele için giden sağlık emekçileri Küba’ya geri döndü. Doktorlar ve hemşireler anayurtlarına dönünce sevdiklerine sarılmak için iki hafta karantinada bekledi.

Dış Haberler

Küba’nın çeşitli şehirlerinde, sakinler, İtalya'nın Lombardiya eyaletine Covid-19’la mücadele için giden sağlık emekçilerini karşıladı.

Kübalılar, sağlık emekçilerinin mahallelerinde karşılama yapmak için İtalya'dan döndükten sonra iki hafta karantina süresini beklemek zorunda kaldı.

Fotoğraf: Ismael Francisco / Cubadebate

Granma’ya konuşan bir akciğer hastalıkları uzmanı hekim olan Ronniel Montejo Aldana, Lombardiya'daki deneyimi unutulmaz olarak nitelendirdi. Matanzas'taki Mario Muñoz Monroy Askeri Hastanesinde çalışan genç doktor, deneyimin her yönden cesaret verici olduğunu söyledi.

İl hükümet merkezinde ve mahallesi Guanabana'nın Halk Konseyi'nde yapılan karşılama sırasında Montejo, Kübalı doktorlarının yardımını isteyen muhtaç bir insanın hayatını kurtardığı için duyduğu gururu paylaştı. Genç doktor karşılama sırasında yaptığı konuşmada ABD ablukasının baskısı altında yaşayan küçük bir ülke olmalarına rağmen pandemi esnasında diğer ülkelerle dayanışma göstermiş olmaları nedeniyle insanların Küba’ya minnettar olduklarını söyledi.
İtalya'da Matanzas'ta görev yapan başka bir doktor olan Maikel Manuel Hernández Hernández için, memleketi Calimete'de düzenlenen karşılama sırasında mahallenin birkaç sakini gözyaşlarını tutamadı.

Kübalı sağlık emekçileri iki hafta önce vardıkları memleketlerinde 14 gün karantinada kaldılar. Fotoğraf: Ismael Francisco / Cubadebate

Hemşireler: Başkalarının kimyasal silahlar ve ölüm getirdiği yere sağlık ve yaşam getiriyoruz

Carlos Armando García Hernández, Carlos Caride Lam ve Lázaro Osvel Guerra Gómez memleketlerine dönmeden önce Villa Clara’da küçük bir resmi törenle karşılandı. Üç hemşireye onları karşılayan İl Savunma Konseyi başkanı tarafından Küba Devrimi'nin enternasyonalizm ve dayanışma ideallerinin iki temsilcisi olan Fidel ve Che’ye ithafen Kahramanlık Gerilla heykelciği sunuldu. Tören sırasında Caride, Küba halkına ve uzaktayken ailesiyle ve ülkeyle ilgilenen tüm meslektaşlarına teşekkür ederek, salgınla savaşmak için 28 ülkeye ulaşmaları konusunda Fidel'in "Başkalarının kimyasal silahlar ve ölüm getirdiği yere sağlık ve yaşam getiriyoruz" sözlerini hatırlattı.

Fidel'in 2003 yılında Arjantinde yaptığı konuşmadan bir kısım

‘İtalya’ya gitmem istendiğinde bir an bile tereddüt etmedim’

Yoğun bakım hemşiresi Eduardo Brito Pérez, memleketi Las Tunas'ta İçten alkışların eşliğinde karşılandı. Yoğun bakım hemşiresi Brito "Beni aradıklarında bir dakikalığına tereddüt etmedim. İlk andan itibaren bu görevi üstlenmeye hazırdım," dedi. Brito, Ebola salgını sırasında Afrika kıtası da dahil olmak üzere bir çok yerde görev almış Henry Reeve Tugayı'nın bir üyesi.

Herkesin ona kahraman demesine rağmen, Eduardo sadece görevini yaptığını ve onun için gerçekten başka bir seçenek olmadığını belirtti ve "Bir insan en yararlı olduğu yerde olmalı, görevin onu aradığı yerde. Bu yüzden görevim başarıyla tamamlandığında ülkeme döndüğümü söylemekten gurur duyuyorum. Her iki halkın da gösterdiği sevgi için çok minnettarım” ifadesini kullandı.

'Bildiğimiz en iyi şeyi yaptık'

Küba Komünist Partisi'nin Guantánamo birinci sekreteri Rafael Pérez, Lombardiya'nın İtalya bölgesinde yüzlerce kişiyi kurtarmak için hayatlarını riske atan 52 Küba sağlık uzmanının yaşça en büyüğü olan Leonardo Fernández'e "Sizi gururlu çocukların tüm sevgi ve şükranlarıyla karşılıyoruz" dedi. Leonardo'ysa yaptığı konuşmada “Kahramanlar, bizim de parçası olduğumuz, örnek bir hükümet ve sağlık sisteminin liderliğinde salgını kontrol etmek için mevzi alan insanlardır.” dedi.

Doktor, "Lombardiya'da nasıl yapılacağını bildiğimiz şeyi yaptık: hümanist, devrimci tıbbımızı teslim ettik" diye konuştu. Yüzlerce hayat kurtarmanın gururunu taşıdıklarını belirten Fernández, ayrıca acı ve üzüntü içinde, "İtalyan meslektaşların ve hemşirelerin öldüğünü, bunu engelleyemediğimizi gördük ve bu çok zordu" ifadesini kullandı.

Yoğun bakım hekimi 69 yaşındaki Leonardo Fernandez, 40 yılı aşkın meslek hayatında, tehlikeli koşullar altında sekiz enternasyonalist sağlık misyonunun parçası oldu. Fernández "Ama hayatın ne zaman ve her yerde kurtarılması gerektiğinde bir sonraki savaşa hazırım." dedi.