Küba Covid-19 sonrası aşamaya hazırlanıyor

Hastalığın yayılma evresinin sona ermesine iki hafta kalan Küba’nın pandemi sonrası aşamaya geçiş için gerekli düzenlemeleri yaptığı bildirildi.

Dış Haberler

Kamu Sağlığı Bakanlığı Epidemiyoloji Direktörü Dr. Francisco Duran, Çarşamba günü bir açıklama yaparak, ülkenin pandemi sonrası aşamaya geçiş için gerekli hazırlıkları yaptığını açıkladı.

Uygulanacak yeni önlemler hakkına kamuoyunun hükümet tarafından bildirileceği, bakanlığa bağlı kurumların, tam bir bilimsel titizlikle hayata geçirilecek acil durum sonrası sağlık aşamasını organize etmeye başlayacakları kaydedilen açıklamada, pek çok ülkenin kısıtlamaları çoktan gevşettiği, bazı örneklerde ekonomik baskı altında fazla aceleci davranıldığı ve yeni salgınlara yol açan hatalar yapıldığı hatırlatıldı.

Kısıtlayıcı önlemleri ve toplumsal izolasyonu sürdürmenin çok önemli olduğunu belirten Duran, Küba’nın hastalık evresini yaklaşık 15 gün içinde tamamlanmasını beklediklerini, bu süre zarfında pandemiye nihai darbeyi indirmek zorunda olduklarını söyledi.

Uzmanlar ülkenin ‘‘endemik evre’’ adı verilen ve insanların gündelik yaşamlarında hastalıkla nasıl başa çıkacaklarını öğrenmeleri gereken aşamaya girmek üzere olduğunu belirtiyor. 

Küba’nın taburcu edilenlerin yeni vakalara oranında sergilediği pozitif trend devam ederken, 25 Mayıs hariç olmak üzere son 21 günde, yeni pozitif vaka sayısından daha fazla insanın taburcu edildiğine dikkat çekiliyor.

Küba’da bugüne kadar bin 974 pozitif vaka bildirilen ülkede, hastaların 1724’ü (%8) taburcu edilirken 82 kişi (%4) hayatını kaybetti.

Sağlık ve Bayandırlık Bakanları, Covid-19'da mücadele kapsamındaki faaliyetler hakkında bilgi verdi

Sağlık Bakanlığı’nın yanı sıra Küba Sanayi ve Bayındırlık Bakanlıkları da Covid-19 ile mücadele konusunda bugüne kadar gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Sanayi Bakanı Eloy Alvarez Martinez, sanayi sektörünün temel üretim hatlarını idame ettirdiğini ve hastalıkla mücadelenin ön saflarında yer alan kurumların lojistik ihtiyaçlarını karşılamak için kararlı bir şekilde katkı koyduğunu belirtti.

Alvarez, Electroquimica de Sagua’daki klorin üretiminin istikrarlı olduğunu ve bu hayati ürünün bulunabilmesini güvence altına aldıklarını açıkladı. Salgınla mücadele için iki milyondan fazla maskenin üretildiğini belirten Alvarez, tekstil ve konfeksiyon şirketlerinin 60 bin eldiven, başlık ve pijama ürettiğini, bunların büyük bir kısmının eyaletlerdeki Kamu Sağlığı kurumlarına teslim edildiğini söyledi. Tıbbi personel için üretilen yüz koruyucularının sayısını ise 416 bin olarak açıkladı.

Sanayi Bakanı, solunum cihazları ve ambulansların, hastane ve biyo-eczacılık kurumlarının asansör ve havalandırma sistemlerinin çalışır halde kalması için de yoğun çabalar harcandığını sözlerine ekledi.

Bayındırlık Bakanı Rene Mesa Villafaña ise, işgücünün %81’inin aktif olduğu sektörün, başta konut inşaatı olmak üzere bütün programlarını sürdürdüğünü, işgücünün geri kalanının ise yaş ya da sağlık durumları nedeniyle izne ayrıldığını belirtti.

Villafaña, Covid-19 ile mücadele kapsamında izolasyon merkezlerinin ve hastanelerin onarımı ve yenilenmesi için çalıştıklarını, özellikle yemekhanelere, çamaşırhanelere ve kanalizasyon sitemlerine odaklandıklarını kaydetti.

Başbakan Manuel Marrero Cruz ise sanayi ve bayındırlık sektörlerinin örnek bir iş çıkardıklarına, ülkenin içinden geçtiği olağanüstü duruma rağmen faaliyetlerini sürdürdüklerine dikkat çekti. Cruz, çeşitli sanayi kollarındaki öncelikli yatırım projelerine ve üretime de devam edildiğini açıkladı.