Kolombiya’da siyasi cinayetler devam ediyor

FARC-EP ile Kolombiya yönetimi arasında imzalanan barış anlaşmasının ardından eski savaşçılara ve toplumsal hareket önderlerine yönelik suikastlar sürüyor. 

Dış Haberler

Kolombiya’da eski bir FARC-EP savaşçısının oğlu kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı saldırıyla öldürüldü.

Müştereklerin Alternatif Devrimci Gücü (FARC) partisi Pazartesi günü Kolombiya’nın Huila vilayetinin kırsal kesiminde, daha önce bir suikast girişiminden sağ kurtulan eski FARC savaşçısı Jose Montaño’nun oğlu Jhon Carlos’un öldürüldüğünü açıkladı. Cumartesi günü ise aynı vilayetin Campoalegre beldesinde bir başka eski FARC-EP savaşçısının daha öldürüldüğü belirtildi.

FARC tarafından yapılan açıklamada, ‘‘sivil hayata dönme sürecindeki herkesin, bu kişilerin ailelerinin, toplulukların ve toplumsal önderlerin yaşamlarını, güvenliklerini ve kişisel onurlarını koruyacak önlemlerin uygulamaya konması, Kolombiya devletinin, ulusal hükümetin ve kurumlarının sorumluluğu altındadır’’ denildi.

2016 yılından bugüne kadar Kolombiya’da barış süreci ile ilişkili 199 ve bu kişilerin yakını olan 41 kişinin siyasi cinayetlere kurban gittiği belirtildi. 

FARC açıklamasında ayrıca, Birleşmiş Milletler Doğrulama Misyonu’na, garantör ülkelere, düzenleyici örgütlere ve sivil harekete bu eylemleri kınanması ve ulusal hükümetin anlaşmalara uymasının talep edilmesi için birlikte hareket etme çağrısında bulundu.

Yerli lideri Ulusal Ordu'nun operasyonunda öldürüldü

Kolombiya’da siyasi cinayetler sadece eski FARC-EP savaşçılarını değil, toplumsal hareket önderlerini de hedef alıyor. 

Pazar günü Norte de Santander vilayetinde bulunan Birleşik Yerli Rezerv Alanı yalınlarındaki Rio Colorado köyünde, yerli lideri Joel Villamizar Ulusal Ordu'nın kırsal kesimde yürttüğü operasyonlar sırasında öldürüldü. 

Teritoryal Otoriterler Birliği ve Kolombiya U’wa Konseyleri isimli yerli örgütleri cinayeti kınarken, yapılan açıklamada Villamizar’ın U’wa topluluğunun eğitim koordinatörü olduğu belirtilerek, silahlı örgüt üyesi olduğuna ilişkin iddialar yalanlandı. Villamizar’ın öldürülmesinin uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğunu savunan yerli örgütü, bölgeye insan hakları örgütlerinden temsilcilerin gelmesini ve olayların aydınlatılmasını talep etti. Açıklamada ‘‘Devlet bu cinayetin üstüne örtemeyecek. Ordu ve hükümet bu ölümün hesabını vermeli’’ denildi.

Kolombiya’da 2020 yılı içinde öldürülen toplumsal hareket önderleri ve eski savaşçıların sayısı 110’a yükseldi.