Kolombiya'da halkın gıda yetersizliği isyanı

Kolombiya başkenti Bogota'nın çeşitli bölgelerinde halk gıda ve erzak yardımı eksikliğine karşı belediye binaları önünde toplanmaya devam ediyor.

Dış Haberler

Kolombiya'da halk gıda ve ekonomik yardım yetersizliği nedeniyle başlattığı eylemleri Covid-19 tedbirlerine karşın sürdürüyor.

Telesur'da yer alan habere göre, başkent Bogota'nın Barrio Quindío bölgesi meydanında toplanan halk, eylemlerde şiddete başvurmayacaklarını belirterek Bogota Belediye Başkanı Claudia Lopez'in karşılarına çıkmasını talep etti.

Bunun üzerine Lopez, ekonomik yardımların sağlanması için elinden geleni yapacağını belirtti. Kentte "Evde Dayanışma" programı uygulanmasına karşın, başkentte yaşayan ve yardım talep eden birçok yoksul aileye yardım gitmediği belirtiliyor.

Buneaventura bölgede ise halkın, ana yolları kapatarak nakliyat tırlarını durdurduğu kaydedildi. Bölgedeki eylemlere 500'den fazla kişinin katıldığı aktarıldı.

Buenaventura halkı, bölgede gıda ve hayati erzakların bulunduğu depoların dolu olduğunu, ancak hükümetin buradan dağıtım yapmadığını söyledi. Buna karşılık, bölgenin Cascajal Adası ilçesinin belediye başkanı, resmi yardım sitesinden başvuru yapmayan vatandaşlara teslimatın ertelendiğini kaydetti. İlçe sakinleri ise gıda krizinde bekleyecek zamanın olmadığına dikkat çekti.

Azınlıkların yaşadığı Santa Fe'de askerler bulunuyor

Bir diğer başkent bölgesi Santa Fe'de ise halk, bölgede gıda yardımının askerlerle yapılmasını eleştirerek, Bogota yetkililerini ayrımcılık yapmakla suçladı. Santa Fe nüfusunun çoğunluğu, LGBT, göçmen ve diğer azınlıklardan oluşuyor.

Cali kentinin kırsal bölgesi Li Buitrera'da da çiftçiler ve diğer yurttaşlar, gıda yetersizliği ve belediyeden yardım eksikliği nedeniyle gösteri düzenledi.

Halkın tepkisi büyüyor

Ülkede salgının ardından başlayan gıda yetersizliğine karşı eylemler büyüyor. Başkent Bogota'da halk, gıda yardımının artırılması talebiyle yine belediye binası önünde toplanmıştı.

Kolombiyalılar, Cumhurbaşkanı Ivan Duque yönetiminin pandemiyi yönetememesi nedeniyle evlerinin pencerelerinden ve balkonlarından kırmızı kumaş sergiliyor ve belli saatlerinde boş tencerelere vuruyor.

Vatandaşlar koronavirüs salgını döneminde polisin şiddet ve orantısız güç kullanımını artırmasına da tepkili.

Kolombiya'da şu ana kadar 6 bin 507 Covid-19 vakası görüldü. Virüs nedeniyle 293 kişi yaşamını yitirdi. Vakanın görüldüğü 1.439 kişi sağlığına kavuştu.