Kızılay Başkanı'ndan 'pasif aşı' üretimi açıklaması

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Covid-19 hastaları için plazma arayışına gerek kalmadığını stoklarda 3 bin ünite dondurulmuş plazma olduğunu söyledi. Kınık ayrıca plazma içinden saflaştırarak elde edilen antikorlarla 'pasif aşı' üreteceklerini de dile getirdi.

Haber Merkezi

Yöneticilerinin aldığı yüksek maaşlar ve ihalelerle sık sık gündeme gelen Kızılay’ın Başkanı Kerem Kınık, Covid-19 hastaları için plazma arayışına gerek kalmadığını söyleyerek, "Stoklarımızda da 3 bin ünite dondurulmuş plazma var. Türkiye, koronavirüs salgınında plazma bağışı konusunda dünyada birinci sırada. Hastalarımızın yüzde 95'i bağış yaptı. Plazmanın para karşılığı satılması kanunen suçtur" dedi.

Kınık ayrıca "Pasif bağışıklık olarak bilinen hiperimmünglobulin'in endüstriyel üretimine başlayacağız. Yani plazma içinden saflaştırarak elde ettiğimiz antikorlarla 'pasif aşı' üreteceğiz. İlk çalışmalarımızı tamamladık. Artık yeni bir salgın durumunda dahi elimizde yeterli sayıda dondurulmuş plazma ve pasif aşı olacak" diye konuştu.

Kınık şunları söyledi:

"Şimdiye dek yaklaşık 3 bin immün plazma bağışçısından, 7 bin ünite plazma bileşeni topladık. 4 bine yakın hastaya da nakil yapıldı, biyobankalarımızda dondurulmuş olarak sakladığımız 3 bin ünite de plazma bulunuyor. 3 yıl dayanıklı bu dondurulmuş palzmalar. Yeni bir salgın dalgasında da kullanılabilecek.

Bu dönemlerde özellikle hasta yakınlarının bireysel çabalarına şahit olduk. Zaman zaman da bazı kişilerin menfaat karşılığı immün plazma vericisi olduğu yönünde duyumlar aldık. Türkiye'nin yaklaşık 300 hastanesine immün plazma gönderdik ve 4 bine yakın hasta bu tedaviden yararlandı. Şu an stoklarımızda -25 derecede koruduğumuz 3 bin ünite daha var ve gittikçe de artacak bu sayı. Hastanelerimizin talebinin karşılanamaması gibi bir durum yok."

İyileşen ve immün plazma bağışlama şartlarını taşıyan hastalarla temas kurup bağış vermek isteyenlerden plazma toplamaya devam edeceklerini açıklayan Kınık, "Bunları da Kızılay'ın biyobankalarında depolayacağız. Önümüzde ikinci veya üçüncü bir Covid dalgasında ya da hastalığın kalıcı bir hal alıp mevsimsel bir hastalık seyri göstermesi durumunda kesin bir ilacı ya da aşısı bulunana kadar, en etkili tedavisi immün plazma olduğu için depolama kararı aldık. Dolayısıyla şu an itibarıyla hem ihtiyacı karşılıyoruz hem de olası dalgalanmalar için elimizde stokları hazır tutuyoruz" diye konuştu.

Kınık "pasif aşı" olarak bilinen saflaştırılmış antikor üretiminin Kızılay adına Avrupa'daki tesislerde yapılabileceğini söyleyerek şunları söyledi:

"Yakın zamanda plazmalarımızdan Covid-19'a yönelik pasif aşılama ilaçları üretilmiş olacak. Bu da önümüzdeki olası dalgalarda veya salgınlarda daha hedefe kilitlenmiş bir tedavi olarak elimizde bulunacak. Bu ürünlere ivedilikle ihtiyacımız olabileceği için kendimize farklı üretim seçenekleri de baktık. Türkiye'deki bu yatırımlar hızlı bir şekilde yapılamazsa bile Avrupa Hıfzısıhhası'ndan kendi ulusal kan sistemimizin denetimini geçirdik. Bize bir 'audit (denetim belgesi)' verildi. Yani Türkiye'deki herhangi bir kan ürünü Avrupa'daki herhangi bir kan ürünü fabrikasında işlenebilir artık. Sertifikamız var. Dolayısıyla biz kendi ürünlerimizi Avrupa'daki, özellikle Almanya'daki paydaş olduğumuz firmalara götürüp Kızılay görevlileri nezaretinde, plazmaları orada ilaç haline getirip tekrar ülkemize getirebileceğiz."