Kızılay AKP, Diyanet ve tarikatlarla kampanyada... Çalışanları anlatıyor: 'Tuvalet yok, içtiğimiz çaya karışıyorlar'

AKP iktidarında kan toplama hizmeti ve halka yardım haberlerinden çok yolsuzluk ve usulsüzlük haberleriyle gündeme gelen Kızılay, son olarak salgın günlerinde zor koşullarda çalışan emekçilere gönderdiği ‘Ramazan uyarısı’ genelgesiyle tepki çekmişti. Genelgenin nedeni belli oldu…

Haber Merkezi

Salgın günlerinde azalan kan stokları nedeniyle Kızılay’ın başlattığı kan bağışı kampanyası da tıpkı diğer yardım hizmetleri gibi tarikat, cemaat ve AKP propagandasına dönüştürüldü. Yurttaşlara değil de yandaş derneklere hitap eden Kızılay son günlerde ilginç paylaşımlar yapıyor.

Menzil tarikatına yakınlığıyla bilinen Beşir Derneği, İHH, Diyanet ve Anadolu Gençlik Derneği’nin kan bağışı duyurularını takipçileriyle paylaşan Kızılay, bağış kampanyasını da bu “kurumlarla” sürdürüyor.

 
 

Ramazan uyarısının nedeni de belli oldu…

Geçtiğimiz günlerde kan toplama birimlerinde görevli emekçilere yönelik bir genelge çıkaran kurum, Ramazan hatırlatması yaparak “günlük ihtiyaçları karşılama konusunda milletin dini ve manevi değerlendirine dikkat etme” uyarısında bulunmuştu.

Kurumun zaten oldukça zor koşullarda çalışan emekçilere yönelik yaptığı bu uyarının nedenin de gerici kurumların yaptığı kampanyayla ilgili olduğu belirtiliyor.

‘Çalıştığımız yerlerde tuvalet-lavabo yok, içtiğimiz çaya karışılıyor’

Son dönemde Diyanet ve AKP teşkilatları üzerinden kan bağışı organizasyonu yapıldığını dile getiren bir Kızılay emekçisi, çalışma koşullarına ve yaşananlara ilişkin soL’a açıklamada bulundu.

Nisan ayında kısa çalışmaya geçen kurumun kan stoklarının azaldığı gerekçesiyle bir gecede kısa çalışmayı iptal ettiğini belirten Kızılay çalışanı, duruma ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Şu an normal mesaideyiz. Ramazan dolayısıyla iftardan sonra da çalışılıyor. Özellikle 10 gündür yoğunluk çok fazla, sosyal mesafenin de korunmasında zorluklar olabiliyor.

Çalıştığımız yerlerin çoğunda tuvalet, el yıkama yeri gibi temel ihtiyaçları giderecek, hijyeni sağlayacak yerler yok.

Üstelik bir de bu koşullarda çalışırken içtiğimiz çaya suya karışan genelge gönderiyorlar.

Şu anda daha hızlı şekilde, en fazla sayıda kan almak gibi bir amaç var. Bizlerin yemek ve tuvalet arası vermemiz bile mümkün olmuyor, bazı yerlerde böyle bir yemek arası verilmesi de zaten istenmiyor. Çalışma saatleri, planları her gün değişiyor. Bu nedenle neredeyse hiçbirimiz günümüzü, hayatımızı planlayamıyoruz. Tüm bu süreçte genel bir organizasyon bozukluğu da yaşanıyor.

Kronik rahatsızlığı olanlar da işe başlatıldı

Kızılay’ın daha önce uzaktan çalışma izni verdiği kronik rahatsızlığı olan çalışanlar da bu süreçte yeniden işe başlatılırken, kalp ve şeker hastalığı gibi hastalıkları olan Kızılay emekçilerinin salgın koşullarında risk altında çalıştırıldığı ifade edildi.