Kılıçdaroğlu: Türkiye ciddi bir ekonomik buhranla karşı karşıyadır

Partisinin genel merkezinde basın toplantısı yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Türkiye, ciddi bir ekonomik krizle değil ciddi bir ekonomik buhranla karşı karşıyadır. Özellikle 2018'den bu yana hükümetin ön gördüğü döviz kuru, enflasyon, büyüme, işsizlik gibi hiçbir hedef tutmamıştır' dedi.

Haber Merkezi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçtiğimiz Cuma günü “Pazartesi günü bir basın toplantısı ile buhrandan çıkış çağrısı yapacağım. İçeride ve dışarıda neler yapılması gerektiğini anlatacağım” demişti. Kılıçdaroğlu, Bugün CHP genel merkezinde yapılan Merkez Yönetim Kurulu toplantısının ardından kameraların karşısına geçti.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye, ciddi bir ekonomik krizle değil ciddi bir ekonomik buhranla karşı karşıyadır. Özellikle 2018'den bu yana hükümetin ön gördüğü döviz kuru, enflasyon, büyüme, işsizlik gibi başlıklarda hiçbir hedef tutmamıştır.

2020 başında dış borçlar rekor kırarken döviz rezervlerimiz kurumuştur. Salgından sonra daha da artan işsizlik, yoksulluk, üretim kapasitesindeki daralma Türkiye ekonomisi için ciddi tehlike sinyalleri vermektedir.

Bir ekonomik buhranın yükünü en fazla işçi, çiftçi, esnaf, emekli, öğrenci, işsiz, yoksul yani özetle geniş halk kitleleri çeker. Ayrıca reel sektörde faaliyet gösteren tüm namuslu iş insanları da ekonomik buhrandan payını alır.

Hükümet, kamuda israfa son vereceğini taahhüt etmelidir. Tüm döviz taahhütlü sözleşmelerin Türk lirasına dönüştürüleceğine, makam aracı saltanatına son verileceğine söz vermelidir.

Yeni bir orta vadeli programı TBMM’ye getireceklerini kamuoyuna açıklamalıdırlar. Yeni bir bütçe ve gerçekçi bir plan gündeme gelmelidir. Bu ekonomide normalleşmenin ilk adımı olacaktır.

Yeni bir merkez-yerel dengesi kurulmalıdır."

16 maddelik ekonomi önerileri

Kılıçdaroğlu ''Önerilerimiz Türkiye'nin girdaptan çıkabilmesinin reçetesidir'' diyerek 16 maddelik ekonomi önerilerini de açıkladı. 

Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı 16 maddelik ekonomi önerileri şöyle:

1) Kamuda israfa son vereceğini hükümet millete kanıtlamalıdır. 

2) Yeni bir bütçeyi, yeni bir planı TBMM'ye sunmalıdır. Bu normalleşmenin ilk adımı olmalıdır. 

3) Yeni bir merkez-yerel dengesi kurulmalıdır. Bu çerçevede yerel yönetimlerin bütçeleri artırılmalıdır. Seçimle gelen belediye başkanlarının ancak seçimle gideceği garanti altına alınmalıdır.

4) Devlet yönetiminde liyakat esas kılınmalıdır. Liyakatı esas alacağını garanti etmelidir.

5) Sayıştay gerçek işlevine kavuşturulmalıdır. Hükümet işi ehline vermelidir.

6) Hükümet özel kurumların bağımsızlığını yeniden sağlayacağını açıklamalıdır. 

7) Kamu ihale yasaları yeniden düzenlenmelidir. Kamu ihale yasasının ivedilikle değiştirileceğini garanti etmelidir.

8) TBMM'de kesin hesap komisyonu kurulmalıdır. Hükümet, kesinleşen bütçe harcamalarını gösteren Kesin Hesap Kanunu'nun sağlıklı bir zeminde tartışılmasını sağlamak için TBMM'de komisyon kurulacağını ve bu komisyonun başkanlığının da muhalefet partisine verileceğini kamuoyuna açıklamalıdır.

9) Ulusal vergi komisyonu kurulmalıdır. 

10) Ekonomik ve sosyal konsey oluşturulmalıdır.

11) Yargı bağımsızlığı kesin olarak sağlanmalıdır. Hükümet kuvvetler ayrılığını sağlayacak adımların atılacağını garanti etmelidir. 

12) Düşünceyi ifade ve basın özgürlüğü güvence altına alınmalıdır. Her türlü baskıya son verileceği kamuoyuna açıklanmalıdır.

13) Seçim barajı kaldırılmalıdır. Demokrasilerde asıl olan milletin iradesinin olduğu gibi meclise yansımasıdır. Darbelerin yasalaştırdığı seçim barajı derhal kaldırılmalıdır.

14) Siyasi ahlak yasası çıkarılmalıdır. Hükümet vatandaşla siyasetçi arasındaki itibarı korumalıdır.

15) Güçlü bir stratejik planlama teşkilatı kurulmalıdır. 

16) IMF ile yeni düzen netleştirilmelidir.