Kıbrıs yönetimi Belarus'a yaptırımı bloke ediyor: Minsk'ten önce Türkiye'ye uygulansın

Kıbrıs yönetimi, Minsk'e yaptırım uygulanmasına karşı olduğunu bildirdi ve Belarus'tan önce Doğu Akdeniz'deki krizde Ankara'ya karşı aynı politikanın hayata geçmesini istedi.

Dış Haberler

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in 27 AB üyesinde Belarus'a yönelik yaptırımların kabulünün hızlandırılması çağrısı yaparken; Kıbrıs yönetimi, benzer adımın önce Türkiye için atılmasını istedi.

Euronews'ın aktardığı habere göre, çarşamba günü yapılan bir toplantıda Kıbrıs yönetimi, Minsk'e yaptırım uygulanmasına karşı olduğunu bildirdi ve Belarus'tan önce Doğu Akdeniz'deki krizde Ankara'ya karşı aynı politikanın hayata geçmesini istedi.

Avrupa Birliği'nde (AB) Belarus'a karşı yaptırım genişletme kararının hayata geçmesi için üyeler arasında oy birliği gerekiyor. Bu, Kıbrıs Rum yönetiminin AB'nin kararını bloke edebileceği anlamına geliyor.

Minsk yönetimine yönelik yaptırımların uygulanmasını hızlandırma çağrısı yapan Avrupa Konseyi Başkanı Michel, Twitter mesajında, "Belarus yetkilileri siyasi tutukluları serbest bırakmalı ve vatandaşlarının ifade ve toplanma özgürlüğü haklarını kullanmalarına izin vermelidir." dedi.

Diplomatik kaynaklara göre, AB Konseyi, Belarus'tan "giriş yasağı ve hesapların dondurulması" istenilen 40 kişilik bir liste hazırladı.

AB Dışişleri Bakanları, ağustosta yapılan toplantıda Belarus Devlet Başkanı Aleksaandr Lukashenko'ya karşı yaptırım kararına yeşil ışık yakmıştı.