Kaz Dağları: Piknik yapmak serbest, ormanları korumak yasak!

Kanadalı Alamos Gold altın şirketinin Kaz Dağları'ndaki varlığı sürüyor. Devletin hedefinde ise Alamos değil, ona karşı yapılan protestolar var.

Haber Merkezi

Kaz Dağları'nda, Alamos Gold isimli Kanadalı altın şirketinin ağaç katliamı büyük tepki doğurmuş harekete geçen yöre halkına Kanada'dan eylemlerle destek gelmişti.

Kaz Dağları'nı yok edecek siyanür havuzları ve cehennem çukurları için yapılan projeler henüz iptal edilmedi.

Büyük tepki gören doğa talanına karşı yöre halkı tetikte, yer yer başka kentlerden gelen eylemcilerin protestolarıysa engellemelerle karşılaşıyor.

Pandemi bahanesi ile nöbeti bitirmek istediler

Covid-19 pandemisine ilişkin Çanakkale İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun aldığı ilk kararlardan biri, protestoların ilk döneminde büyük bir kitlesellikle gerçekleştirilmiş olan 'su ve vicdan nöbeti' eylemlerinin devamı olan protestolara engel koymak oldu.

Hıfzıssıhha Kurulu, ''Salgın döneminde virüs bulaşıcılığını önlemek için Orman Müdürlüğü’nün izni olmadan ormanlık alanlarda, piknik yapılması, bu alanlara girilmesi, orman vasfını taşıyan yerlerde konaklamasının yasaklanmasına, drone uçurulmasının yasaklanmasına karar verilmiştir'' kararını, 20 Nisan 2020 tarihinde yurttaşlara tebliğ etti. Böylece Kaz Dağları'nda çadırlı nöbet tutulması yasaklanmış oldu.

Normalleşme süreci ile birlikte mesire alanları, plajlar, parklar ve AVM'ler açılırken, yurttaşların ormana girişlerine izin verilmiyor. Ayrıca 1 Haziran'dan itibaren yapılan günlük yürüyüş eylemleri dönüşünde jandarma ekipleri tutanak tutmaya başladı.

Drone uçuşlarını da yasaklayan Hıfzıssıhha Kurulu, böylece çalışmalarını sürdüren şirketin doğa talanının belgelenmesini de engellemiş oluyor.

Nöbet tutan yurttaşlara gözaltı

320 gününde su ve vicdan nöbetini sürdüren gruplara destek olmak için bölgeye giden iki kişi gözaltına alındı. 

Jandarma tarafından gözaltına alınan iki kişi tehditlerle serbest bırakıldı. Gözaltına alınanlara tekrar alana girmek isterlerse yeniden gözaltına alacaklarını söyleyen jandarma ekipleri, nöbet alanına kimsenin girişine izin vermedi.

Kesilen cezalar 100 bin lirayı geçti

324 gündür su ve vicdan nöbeti için bölgede konaklayanlara da ceza yağıyor. 

İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından ormanda dolaştıkları gerekçesiyle  yurttaşlara kesilen cezalar 100 bin lirayı geçti. 

Şirket kamuoyu ilgisinin dağılmasını bekliyor

Alamos Gold projeyi portföyünde sunmaya devam ediyor. Ayrıca şirketin su ile ilgili çalışmalara devam ettiği, ruhsatın uzatılıp uzatılmayacağı konusunun ise şeffaflıktan uzak bir şekilde belirsizliğini koruduğu edinilen bilgiler arasında.  

Şirketin kamuoyu ilgisinin dağılmasını beklediği düşünülüyor.