Kaymakamdan köylülere para cezası ve icra tehdidi

Bursa Kirazlıyayla’da cevher zenginleştirme tesisinin tanıtım toplantısını yapan Yenişehir Kaymakamı Seyitoğlu’nun projeye karşı direnen köylüleri para cezası ve arazi icrasıyla tehdit ettiği iddia edildi.

Haber Merkezi

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla Köyü’nde Meyra adlı şirket tarafından yapımına başlanan flotasyon tesisinin tanıtım toplantısını organize eden Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu’nun, haftalardır tesise karşı direnen köylüleri para cezasıyla tehdit ettiği öne sürüldü. Kaymakamla makamında görüşen köylülerin aktardığına göre Seyitoğlu, protestoların sürmesi halinde para cezası keseceklerini söyledi.

BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre, tesisin yapımı tüm itirazlara rağmen jandarma eşliğinde devam ederken, kaymakam, bölgeye girmesi yasaklan köylüleri önceki gün görüşmeye çağırdı. Habere göre 1 buçuk saat süren görüşmeden köylüler Seyitoğlu'nun, protestoların sürmesi halinde herkese 3’er bin lira para kesileceğini söylediği iddia etti. Kaymakam, cezaların ödenmemesi durumunda ise ilçe tarım müdürlüğünün köylülerin arazilerine el koyacağını belirtti.

'Bu işin peşin bırakmayacağız'

Kaymakamla görüşen bölge sakinlerinden Mustafa Kındıl, Kaymakam Seyitoğlu’nun kendisini ‘kapı kapı dolaşıp, köylüleri protestoya çağırıyormuşsunuz’ diye suçladığını belirtti. Kındıl, şöyle dedi: “Bizim kimseyi çağırdığımız yok, tüm köylü hep birlikte topraklarını savunuyor. Kaymakam, ‘Bugüne kadar sabrettim, her gördüğüm de 3’er bin lira ceza keserim’ dedi. Kaymakam Bey’e de söyledim, bu işin peşin bırakmayacağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Kaymakam, ‘cuma günleri yolları kapatacağını’ söyledi. Diğer bölgelerden bize desteğe gelenleri engellemek istiyorlar.”

Kaymakamın cezaların ödenmemesi durumunda, ilçe tarımın icra yoluyla arazilere el koyacağını söylediğini öne süren Kındıl “Kaymakam Bey, ‘Her gün ceza yazarım, ödeyemeyecek duruma gelirseniz de ilçe tarıma gönderirim, icra yoluyla arazilerinizi alırlar’ dedi. Provokatörlükle itham etti, toplumu terörize etmekten, örgütlemekten ceza yazarım, dedi. Biz kendi köyümüzü savunuyoruz” diye konuştu.

Habere göre, Yenişehir Kaymakamı soruları yanıtsız bırakırken, Kaymakam’ın Özel Kalem Müdürü ise şu açıklamayı yaptı: “Kaymakam beyin icra yoluyla arazilerini elinizden alacağız gibi bir ifadesi söz konusu olamaz. Bu virüs dolayısıyla toplanma ve yürüyüşlerde bazı yasal kurallar dışına çıkılırsa ki onlara özel bir durum da değil bunun da bir cezası vardır diye düşünüyorum.”