Katillere af geldi: İnfaz yasası adalet duygusunu daha da köreltecek

Yeni infaz yasasını değerlendiren Mısra Öz, “İnsanları öldürenler, katiller hiçbir yaptırıma uğramadan yollarına devam edecekler.” derken, gazeteci Mustafa Hoş ise bu düzenlemenin adalet duygusunu daha da körelteceğini söyledi.

Neslihan Koçaslan

Çorlu Tren Kazası’nda yaşamını yitiren 9 yaşındaki Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz ile Çorlu ve benzeri toplumsal davaları yakından takip eden gazeteci-yazar Mustafa Hoş, Meclis’te görüşülen İnfaz Paketi’ni soL’a değerlendirdi.

Uzun süredir sorumluların yargılanması için mücadele eden Mısra Öz, yeni infaz yasasıyla birlikte Çorlu Tren Kazası’yla ilgili yargılanan dört kişinin serbest kalacağını söyledi. Öz zaten esas sorumluların yargı önüne çıkmadığı bu davada, şimdi de yargılanan dört devlet demiryolu çalışanının serbest bırakılmak istendiğini belirterek “Yani hem gerçek sorumlular kayırılmış olacak, hem çıkartılmış dört kişi de bundan faydalanarak ceza bile almayacak. Yani insanları öldürenler, katiller hiç bir yaptırıma uğramadan yollarına devam edecekler. Belki başka katliamlara yol açacaklar.’’ dedi.

“Ne kadar tecavüzcü, sapık, katil varsa dışarı çıkarılacak; ne kadar gerçekleri söyleyen, doğruları yazan kişi varsa içeri tıkılacak” diyerek yeni düzenlemeye tepki gösteren Öz, mahkeme heyetine ve dava sürecine dönük eleştirileri nedeniyle kendisinin de yargılandığını hatırlattı.

Mısra Öz, Çorlu Davası’nda Anayasa Mahkemesine başvururken, mahkeme önünde basın açıklaması yaptığı ve ‘’Mahkeme heyeti üç maymunu oynuyor’’ dediği için hakkında iki tane soruşturma açılmıştı.

‘ADALET DUYGUSU DAHA DA KÖRELECEK’

Çorlu Tren Kazası, Aladağ Yurt Yangını gibi toplumsal davaları yakından takip eden gazeteci Mustafa Hoş, bu davalardan yargılananların bir kısmının da serbest kalmasına neden olacak yeni infaz yasası düzenlemesini “Adı ‘Ceza İnfaz Düzenlemesi’ ama kapsamına bakılınca bir af yasası olduğu görülüyor” diyerek değerlendirdi.

“Kimler affedilecek” diye soran Hoş sözlerini şöyle sürdürdü: “Mesela Aladağ’da çocukları diri diri yakanlar bu aftan yararlanacak ama Barış Terkoğlu, Murat Ağırel, Barış Pehlivan, Hakan Aygün ve Hülya Kılınç yararlanamayacak. Gazeteci arkadaşlarımız uydurulan suçlarla hapse gönderildi. Bu haliyle ‘Ceza İnfaz Düzenlemesi’ bırakın vicdanları kanatmasını kör bir intikamın belgesi haline gelmiştir.”

Cezaevlerinin iktidara biat etmeyenlere, gerçekleri söyleyenlere yer açmak için acele bir şekilde boşaltılmak istendiğini söyleyen Hoş, “Dışarı salınanlara bakılırsa bu getirilen düzenleme ‘Rahşan Affı’ diye bilinen düzenlemeyi de geride bırakacak gibi görünüyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de başına bela olan salgın ortamında topyekün bir morale ihtiyaç varken böyle bir ortamda insanları daha da ayrıştıracak adalet duygusunu daha da köreltecek bir düzenlemeye imza atanlar tarihe de aynı şekilde geçecekler’’ ifadelerini kullandı.