Kata'ib Hizbullah'ın genel merkezine baskında ABD'nin rolü olduğundan şüpheleniliyor

Irak’taki Haşdi Şabi’ye yönelik baskında ABD'nin rolü olduğu gündeme geldi. Baskında Irak ordusundaki ABD karşıtı komutanların tutuklanıp ABD’ye teslim edildiği iddialar arasında.

Haber Merkezi

Bağdat'ın güneyinde Kata'ib Hizbullah'ın genel merkezine cuma günü erken saatlerde yapılan baskında bir düzineden fazla Kata'ib Hizbullah üyesinin gözaltına alındığı bildirildi. İlk bilgiler Irak güvenlik güçleri üyesi ABD karşıtı birkaç komutanının tutuklananlar arasında olduğu yönünde.

Bir Iraklı yetkili başlangıçta Reuters haber ajansına grubun tutuklu komutanlarından en az üçünün ABD ordusuna transfer edildiğini söyledi.

Bazı yerel medya kuruluşları da ABD kuvvetlerinin baskına karıştığını bildirdi.

Bir Haşdi Şabi üyesi tarafından atılan tweet, Başbakan Mustafa el-Kadhimi'nin olayla ilgili olarak Haşdi Şabi’nin parçası olan Bedir Örgütü başkanı Hadi el-Ameri'den özür dilediğini iddia etti.

Adsız bir güvenlik kaynağına atıfta bulunan Arapça el-Sumariya televizyonu, tutuklanan 13 Haşdi Şabi üyesinin hepsinin artık serbest bırakıldığını bildirdi. Reuters'sa gözaltına alınanların sayısını 14 olarak verdi.

27 Mart'ta New York Times gazetesi, Pentagon'un ABD askeri komutanlarına Haşdi Şabi’nin bir parçası olan Kata'ib Hizbullah'a karşı bir kampanya hazırlamaya çağıran gizli bir direktif emrettiğini bildirdi.

Korgeneral Robert P. White, yeni bir askeri kampanyanın ayrıca binlerce ABD askerinin Irak'a gönderilmesini gerektireceğini açık bir notla yazdı.

Kasım 2016'da Irak parlamentosu, 2014'te Irak'ta IŞİD’in ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra kurulan Haşdi Şabi’yi orduya entegre etme kararı almıştı.