Kan bağışı düştü, stoklar azalıyor: Kan ihtiyacı olan hastalar zor durumda

Salgın döneminde başta hematoloji ve onkoloji hastaları olmak üzere kan ihtiyacı olanlar zor günler geçiriyor. Kan bağışı azalırken, stoklar da tükenmeye başladı.

HABER MERKEZİ

Hastanelerde Covid-19 enfeksiyonuyla yatan hastaların yanı sıra, acil ameliyatlar, doğumlar ile sürekli olarak kan transfüzyonuna ihtiyacı olan hematoloji ve onkoloji hastalarının tedavileri devam ediyor. Son dönemde salgın sebebiyle kan bağış sayılarında ciddi azalmalar yaşanması sonucu, kan nakli ihtiyacı olan kanser hastaları, talasemi hastaları gibi özel gruplardaki hastaların tedavilerinde sıkıntılar oluşmaya başladı. 

Bağışçı bulun

Trombosit ve tam kan ihtiyacı olan hastalara ya da hasta yakınlarına; kan bağışçılarını kendilerinin bulması ve bağış merkezlerine getirmesi gerektiği söyleniyor. Bu durum yatarak tedavi alan, şehir dışında tedavisi devam eden, özel aracı olmayan veya yakınları olmayan hastaları zor durumda bırakıyor, kan nakillerinin zamanında yapılamamasına yol açıyor. Öte yandan bu hastalar için kan transfüzyonunun gecikmesi hayati öneme sahip. 

Hastaların tedavisinin devam edebilmesinin yanında deprem gibi acil ve afet durumları için de kan stoklarının dolu olması gerekiyor.

Kızılay'dan çağrı

Kızılay tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada Covid-19 salgını nedeniyle kan bağışında yaşanan azalmaya dikkat çekilmiş ve vatandaşlara kan bağışı yapma çağrısında bulunulmuştu. Açıklamada, normalde günlük 9 bin civarında olan kan bağış sayısının, 2 binlere düşmüş olduğu söylenmişti. Gönüllü kan bağışlarının devam edebilmesi için gereken hijyen ve koruyucu önlemlerin alındığı belirtilip, koronavirüs enfeksiyonunun kan yoluyla bulaşmadığı vurgulanarak, vatandaşlara en yakın kan merkezine gitme çağrısı yapılmıştı.

Covid-19 hastalığında kullanılan immünplazma tedavisi için de; kan bağış merkezlerine, Covid-19 enfeksiyonu geçirip iyileşen kişilerin gönüllü plazma bağışı yapması büyük öneme sahip.