Kadıköylüler: Nefes almak istiyoruz AVM değil

Söğütlüçeşme istasyonunun AVM'ye dönüştürülmesine karşı çıkan Kadıköylüler, istasyonun önünde protesto eylemi düzenledi.

Haber Merkezi

Söğütlüçeşme istasyonunun, içinde ticaret alanları olacak şekilde gara dönüştürülmesine karşı çıkan Kadıköylüler istasyonun önünde protesto eylemi düzenledi.

Bu kararı yalnız Kadıköy’e değil İstanbul’a da ihanet olarak değerlendiren Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, bakanlığa bu karardan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Odabaşı, ‘‘Burası Söğütlüçeşme tren istasyonu, bir km ötede 100 yıl önce yapılmış Haydarpaşa Garı var, eğer adresi bilmiyorsanız gelin Kadıköy’e. Kadıköylü sizi götürür. Öğrenmek istiyorsanız anlatmaya hazırız. Ama yeter artık. Kurbağalıdere’de 20 yıldır yapmadıklarınızı biliyoruz. Buraya AVM yaparak niye Kadıköy’ü cezalandırmak istiyorsunuz? Yeter artık, bırakın Kadıköy’ün peşini’’ dedi.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylemde ‘‘Beton projeleri olmaz, yeşil alana proje olmaz’’ yazılı pankart açıldı. Göstericiler ellerinde ‘‘Nefes almak istiyoruz, AVM’ye değil depreme bütçe’’ yazılı dövizler taşıdı.

'12 Eylül’e direnmiştik, AVM’lere de direneceğiz’'

VOA Türkçe'nin haberine göre eyleme katılanlardan Kadıköy Kent Konseyi Üyesi Sabiha Çarmıklı, ‘‘Biz AVM istemiyoruz, AVM’lerden bıktık. Yurtdışında bile AVM’ler şehir dışına yapılıyor. Şehrin içinde AVM mi olur? Biz AVM değil biz yeşil alan istiyoruz. Çocuklarımızın yaşlımızın insanımızın nefes alabileceği alanlar istiyoruz. Özgürlüğümüzü koklayacağımız alan istiyoruz. Bu ülkede her yer beton oldu. Yağmurlar selleri gördük. İnsanca yaşamak için neye ihtiyacımız var. Oksijene ihtiyacımız var. Geçmişte 12 Eylül’e direndik bugün de AVM’lere de direneceğiz’’ dedi.

Haydarpaşa Garı varken 193 milyon liralık inşaatın israf olduğunu savunan orman mühendisi Gürol Buhar, bu projenin hem trafik yaratacağını hem de yeşil alanı tahrip edeceğini söyledi.

Buhar, ‘‘Buraya alışveriş merkezi yapılması demek buradaki yeşili katledecekler demek. Üstelik bu bölgenin trafiği belki de yüz misli artacak. Zaten yollar yetersiz, bir de üstüne buraya AVM yapıldığında içinden çıkılmaz bir hal olacak. Çok yakında oturuyorum. Kadıköy’den evime belki bir saatte gidebileceğim. Aynı zamanda bir orman mühendisi olduğumdan kendimi sorumlu görüyorum. Çevre tahribatını önlemek için buradayım’’ diye konuştu.

İstanbul’un yüzde 2 ile en düşük yeşil alana sahip olan metropollerden biri olduğunu söyleyen Kadıköylüler, Söğütlüçeşme ve civarının yeşil kalmasını hatta eski Salı Pazarı alanın da parka çevrilmesini istiyor.

Celil Alpsar, ‘‘Bir Kadıköylü olarak buranın AVM olmasına karşıyız. Her taraf beton yığını altında kaldı zaten. Haydarpaşa’yı gar dışında bırakmak istiyorlar. Amaçları burayı bir beton yığınına çevirip burayı yok etmek. Zaten Fikirtepe’de yeteri kadar bir şey yaşanıyor. Buranın bir an evvel düzenlenerek yeşil olarak kalmasını hatta daha fazla yeşillendirilmesini istiyoruz’’ derken Yıldız Diken, ‘‘Üretim yok ama hiç durmadan tüketiyoruz. Akasya, Nautilus gibi çok yakında AVM’ler varken buraya AVM yapmak gereksiz. Üstelik Corona’dan sonra AVM’ler bomboş. Tarlada üretim yok, hayvancılıkta üretim yok. İnşaata para harcıyoruz. Biz o kadar zengin miyiz?’’ yorumunda bulundu.

Kadıköy Belediyesi, Pazartesi günü İstanbul Valiliği’nin projeyi ÇED raporundan muaf tutma kararını yargıya taşıyacak.

Yürütmeyi durdurma kararı bir ay içinde durduruldu

Kadıköy Belediyesi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin plan değişikliğinin iptali için başvurduğu İstanbul 13. İdare Mahkemesi, 8 Mayıs 2020’de Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nün davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yanında ‘müdahil’ olduğu davada yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkemenin oybirliği ile aldığı kararda ‘‘Dosyadaki bilgi ve belgeler ile yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda hazırlanan bilirkişi raporu birlikte değerlendirildiğinde; planlama esasları ve tekniklerine, şehircilik ilkelerine uygun olmadığı anlaşılan dava konusu planlarda hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütmenin durulmasına oy birliğiyle karar verildi’’ dendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın karara yönelik itirazını görüşen İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdare Dava Dairesi, 6 Haziran’da 13. İdare Mahkemesi’nin kararını "oybirliğiyle" iptal etti.