İyi yönetmek buysa: Bir türlü becerilemeyen 'her eve maske' macerası

Önce maske satışı yasaklandı, ardından PTT üzerinden dağıtılacağı ilan edildi. PTT sitesi çökünce e-devlet devreye sokuldu, ‘sistem’ yine kaldırmadı. Bu süreçte maske satışı da yasaklandığı için milyonlarca yurttaşın sağlığını riske atan iktidarın maske macerası, salgın sürecinin yönetimine ilişin de ipuçları veriyor.

Haber Merkezi

5 Nisan pazar günü Sağlık Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan ortak açıklamada her eve maske dağıtılacağı,  kişi başı 5 maske verileceği duyurulmuştu. Bu açıklamanın ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, eczanelerin ya da marketlerin parayla maske satışının yasaklandığını duyurdu, herkese maske dağıtılacağını ilan etti.

'SİTE ÇÖKTÜ, E-DEVLET'E GEÇTİ AMA...'

PTT’nin online sitesi söz konusu dağıtımın açıklandığı gün çökerken, taleplerin e-devlet üzerinden de alınacağı açıklandı ancak oradan da siparişi tamamlamak tam bir çileye döndü.

Bu zorluğa karşın “siparişi” vermeyi başaran binlerce kişiye ise henüz tek bir maske ulaşmadı.

Konuya ilişkin soL’a bilgi veren Haber-Sen Genel Başkanı Musa Özdemir, sorduğu hiçbir ilden ve şubeden şu ana kadar dağıtımın başladığı yönünde bilgi gelmediğini aktarırken, “Teknik hazırlıklar devam ediyor deniliyor. Bu siparişlerin alınması, kaydedilmesi için gereken altyapı oluşturulmuş. Bunun da yeni oluşturulduğunu öğrendik” dedi.

Hiçbir planlama olmadığını düşündüklerini aktaran Özdemir, “Ortada henüz maske yok, PTT’ye ulaşan, dağıtılması gereken bir maske gelmedi. Dağıtım nasıl olacak o da ayrı bir soru işareti” diye konuştu.

Polis ve Kızılay görevlilerinin de PTT çalışanlarıyla birlikte maske dağıtımında yer alacağını duyduklarını aktaran Özdemir, “Yeniden yardım paralarının da ulaştırılacağı bir tabloda PTT’nin bu dağıtımı yapması zaten imkansız” dedi.

İBB: BİZ DAĞITIYORUZ, PTT'Yİ BİLMİYORUZ

Konuya ilişkin soL’a açıklamada bulunan İBB Basın Sözcülüğü, belediye olarak maske dağıtımını toplu ulaşım noktalarında ve pazar girişlerinde yaptıklarını, bunun dışında diğer kamu kurumlarının maske dağıtımı konusunda bir bilgileri olmadığını aktardı.

PTT'YE MASKE SORUSU: KİMSE BİLMİYOR

İstanbul’da bazı bölgelerde maske dağıtımı yapıldığı öne sürülürken, bu konuda bilgi almak neredeyse imkansız. En azından birkaç bölgede maske dağıtımı yapılıp yapılmadığını öğrenmek için aradığımız PTT yetkililerine ulaşmak mümkün olmazken, zaten büyük bir iş yükü altında ezilen PTT şubelerini arayıp yanıt almak da mümkün değil.

Bunun üzerine iş yoğunluğuyla mücadele eden İstanbul’daki bir PTT şubesine giderek maske konusundaki tabloyu sorduğumuzda, PTT görevlilerinin de konuya ilişkin bilgisi olmadığını öğrendik. Maskenin ne zaman dağıtılacağı sorusuna ise, “bilmiyoruz, belki haftaya” yanıtı verildi.

BİR HAFTADIR BECEREMEDİLER, ŞİMDİ YENİ ADRES VERDİLER

Bir haftadır maske dağıtımı konusunu planlamayan iktidarın son olarak İstanbul’daki dağıtımı eczaneler üzerinden yapacağı açıklandı. Milyonlarca yurttaşın az sayıda eczaneden maske teminini nasıl yapacağı, bu konuda nasıl bir yol izleneceği ise ayrı bir soru işareti.

VAKA SAYISI NEYDİ, NE OLDU?

Maske satışının yasaklanması ve devlet tarafından da dağıtımın başlamaması yurttaşların sağlığını tehlikeye atıyor. Marketler, eczaneler ve toplu bulunan tüm alanlarda maske takmak zorunlu hale getirilirken, yurttaşların maskesiz bırakılması tepki çekiyor.

Maske dağıtımının yapılacağının ilan edildiği 5 Nisan’da Türkiye’de vaka sayısı 27 binken, dün itibariyle 40 bini geçti.