İsviçre'de referandum: Burka yasağı kabul edildi, dijital kimlik yasası reddedildi

İsviçre bugün üç konuda halk oylamasına gitti. Burkanın ülke genelinde yasaklanması ve Endonezya ile serbest ticaret anlaşması yapılması kabul edilirken, dijital kimlik ve pasaport yasası reddedildi.

Dış Haberler

İsviçre'de bugün ulusal düzeyde üç konuda referandum yapıldı. Birinci konu burkanın ülke genelinde yasaklanması yüzde 52 oyla kabul edildi. İkinci referandum konusu ise dijital kimlik ve pasaport yasasıydı. Yasa yüzde 64 oy oranıyla reddedildi. Bir diğer halk oylaması konusu da Endonezya ile serbest ticaret anlaşması yapılmasıydı. Bu anlaşma ise yüzde 51 oyla kabul gördü. Bu referanduma halkın katılım oranı yüzde 40,3 oldu.

Burkanın yasaklanması

Ülkede zaten yürürlükte olan bir yasa mahkemelerde, polis ve jandarma kontrollerinde yüzün gizlenmesini yasaklıyordu.

Referandumla kabul edilen yasayla birlikte burka ve peçe kamusal alanlarda, parklarda ve AVM'lerde yasaklanacak. Burka ve peçe sadece ibadethanelerde ve karnavallarda kullanılabilecek, yine bu yasaya göre toplantı ve yürüyüşlerde yüzlerini kapatanlara, idari para cezası ve hapis cezası uygulanacak.

Öte yandan pandemi nedeniyle sağlık, ekonomi ve sosyal alanda kriz yaşayan İsviçre burjuvazisi bu gibi konularla halkın asıl gündeminin üstünü örtmeye çalışıyor. Burka daha önce de Tessin ve Saint-Gall kantonlarında yasaklanmıştı, bugünkü referandum sonucuna göre burka ülke genelinde yasaklanmış oldu.

Dijital kimlik ve pasaport yasası reddedildi

Dijital kimlik ve pasaport yasası ise referandumda reddedildi. Yasa eğer kabul edilseydi, yeni dijital kimlik ve pasaportların yapımı ve kontrolü özel şirketlere devredilecek ve şirketlere gelir kaynağı sağlayan bir hale getirilecekti. 

Endonezya ile serbest ticaret anlaşması

Referandumla kabul edilen Endonezya ile ticaret anlaşmasının ise öncelikle İsviçreli çiftçileri daha da zor duruma düşüreceği tahmin ediliyor. Anlaşmanın temel unsuru Endonezya palmiye yağının daha etkin kullanılması. Bununla sözkonusu yağın İsviçre halkı için çok ucuza geleceği iddia ediliyor. Öte yandan bu konuda Endonezya'da ise bölgenin ormansızlaştırılmasına neden olacağı ve bölgenin ormanlarının işlenerek palmiye ağaçlarının yanı sıra bu ormanlık alanlarda yaşayan bazı hayvanların da yaşam alanlarının bozulacağı ve bölgede ekolojik felaketlerin kaçınılmaz olacağı ileri sürülüyor.