İsveç ve Finlandiya'da George Floyd gösterileri: Stockholm'de polisten müdahale

İsveç ve Finlandiya'nın başkentlerinde ırkçılığa ve polis şiddetine karşı gösteriler düzenlendi. Helsinki'de gösteriler barışçıl bir şekilde sona ererken, İsveç'te polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.

Dış Haberler

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de binlerce kişi, George Floyd'un polis tarafından öldürülmesini protesto etmek için Senato Meydanı'nda toplandı

Protestoya katılanlar arasında birçok aktivistin, akademisyenin ve sanatçının olduğu belirtildi. Protestonun başında göstericilerden ABD'li protestocularla dayanışma adına  dizlerinin üstüne çökmesi istendi. Protesto sırasında yapılan konuşmalarda, siyahların ABD'li polisler tarafından katledilmesi, beyaz üstünlüğü düşüncesi ve Finlandiya'daki ırkçılık lanetlendi.

İsveç'in başkenti Stockholm'de de benzer bir protesto gerçekleşti. Kentte yüzlerce kişi, ırkçılığa karşı Sergel Meydanı'nda toplandı.

Stockholm polisi, meydanda yaklaşık 1.000 kişinin toplandığını tahmin ettiğini söyledi.

Polis şiddetine karşı sloganlar atan protestocular, polislere "dizlerinin üstüne çökme" çağrısı yaptı. Bir polisin bunun üzerine protestocuların önünde dizlerinin üstüne çöktüğü görüldü.

Gösteride sosyal mesafeye uyulmaması nedeniyle polis ile eylemciler arasında çatışmalar yaşandı.

Polis, göstericilere coplarla ve biber gazıyla müdahale etti.

Stockholm Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Mats Eriksson, kalabalığı kışkırtan bazı kişilerin gözaltına alındığını söyledi.