İşte AKP'nin 'temiz' sosyal medyası: Tehdit, linç, küfür, hakaret ve hedef gösterme...

İletişim Başkanı Fahrettin Altun 'temiz sosyal medya' diyerek kılavuz yayımladıklarını açıkladı. AKP'lilerin tehdit, küfür ve linçle beslenen sosyal medya trol ordusu ise hedef göstermeye devam ediyor. Tehdit edilen muhalifler gözaltına alınıp tutuklanırken, AKP'lilere soruşturma bile açılmıyor. Tablo buyken, bir de 'temiz sosyal medya' kampanyası başlatılıyor.…

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından "Sosyal Medya Kullanım Kılavuzu" hazırlandı. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın sosyal medya platformlarının kullanıcılarının paylaşımlarından hukuksal olarak sorumlu tutulmasını öngören kararnamesiyle eş zamanlı yayımlanan kılavuz için İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Türkiye’de sosyal medyanın manipülatif kullanımı konusunda ne yazık ki pek çok örneğe şahitlik edebiliyoruz" dedi.

"Sosyal, siyasal ve ekonomik hayatı hedef alan saldırılarını, yalan haberleri ve kaos amaçlı pek çok içeriği sosyal medya üzerinden servis ederek algı operasyonları yürütüyor" diyen Altun, "temiz sosyal medya ve temiz iletişim" için ulusal ve uluslararası çapta faaliyetler yürüttüklerini iddia etti.

Altun, sosyal medya kullanım kılavuzunun içeriğinden bahsederken Haziran Direnişi'ni işaret ederek "sosyal medyanın provokasyon için kullanıldığını" da söyledi.

Öte yandan Fahrettin Altun her ne kadar "temiz sosyal medya" dese de, AKP'nin sosyal medya sicili bunun tam tersini gösteriyor.

AKP, yıllardır muhaliflerin hedef gösterilip linç edilmesine, tehdit edilmesine ses çıkarmıyor. Üstelik bütün bunları yapanlar yerine hedef gösterilenler, paylaşım yapanlar gözaltına alınıp tutuklanıyor.

Silahlı tehdit paylaşımlarına ses çıkarılmadı

Son zamanlarda yeniden gazetecileri, sanatçıları hedef gösteren AKP'li 'troll'lere bugüne kadar tek bir dava bile açılmadı. "Temiz sosyal medya" denilirken, AKP'lilerin geçtiğimiz günlerde "darbe tehlikesi var" diyerek yaptığı tehdit paylaşımları ile Esra Elönü'nün programına katılan Sevda Noyan'ın ölüm tehditlerinin ardından sosyal medyada silahlı paylaşımlar yapan Bolu İl Halk Eğitim Müdürü Kenan Öztürk görmezden gelindi. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde bulunduğu Türkiye Gençlik Vakfı'nın (TÜGVA) yurtlarında seminer veren Öztürk, "Geçen sefer hazırlıksız çıkmış idik, bu sefer millet iradesine çok daha ateşli sahip çıkacağız. Yanarsınız..." diye yazmıştı.

Sürekli AKP'lilerin linç ettiği Berna Laçin için geçtiğimiz haftalarda Turkuaz Medya açıklama yaparak, ''Sosyal medya paylaşımları ile toplumun milli ve manevi duygularını rencide edici açıklamalar yapan Berna Laçin’in yer aldığı hiçbir reklama yayınlarımızda yer vermeyeceğimizi açıklamakta fayda görüyoruz'' demişti.

AKP daha önce de 12 maddeden oluşan sosyal medya etik kuralları yayımlamıştı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, "Profilinde, bu işaretleri (yeşil daire ve Türk Bayrağı) kullananları şahsi hesaplarımızdan takip ediyoruz" diyerek açıklamada bulunmuştu. Ancak söz konusu işaretleri kullanan bazı hesaplardan, Berna Laçin’le birlikte CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve gazeteci Nevşin Mengü'ye yönelik küfür, taciz ve hakaret içeren mesajlar atıldı.

Yine AKP'liler tarafından sosyal medyadan hedef gösterilen bir diğer isim  Yargıçlar Sendikası Başkanı ve İzmir Karşıyaka Hâkimi Ayşe Sarısu Pehlivan oldu. Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek ile ilgili paylaşımı nedeniyle Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından hakkında inceleme başlatılan Pehlivan görevden uzaklaştırıldı. 

Pehlivan'ın hemen ardından İzmir hâkimi Orhan Gazi Ertekin hakkında da Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek hakkındaki paylaşımları nedeniyle soruşturma başlatıldı.

Şamil Tayyar hedef gösterdi, soruşturmalar başladı

Bu sürecin hemen ardından da CHP'lilerin sosyal medya paylaşımları ile ilgili "operasyon" başlatıldı. Önce Camilerden "Bella Çav" marşının çalındığı haberini paylaşan CHP üyesi Banu Özdemir tutuklandı. Özdemir'in günler sonra dün akşam saatlerinde tahliyesine karar verildi. Eski AKP'li vekil Şamil Tayyar'ın düğmeye basmasıyla başlayan sosyal medya linciyle birlikte de Erdoğan’ın avukatları, CHP İzmir İl Başkanı Yardımcısı Yasin Ergül, CHP Gençlik Örgütleri İzmir İl Sekreteri ve Karabağlar Belediye Meclis üyesi Dila Koyurga, CHP İzmir İl Teşkilatı Üyesi Caner Gül ve CHP'li Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle İzmir’de gözaltına alınan Koyurga, konutunu terk etmemek şartı konularak serbest bırakıldı. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Trol ordusuyla yargının manipüle edilmesine, insanların hedef gösterilmesine, sosyal medya kazıcılığı ve cadı avcılığı yaparak topluma kin, nefret ve düşmanlık tohumları ekenlere de izin vermeyeceğiz" dedi.

Binlerce kişilik trol ordusuyla 'temiz sosyal medya' çalışması

Daha önce de AKP’nin sosyal medya ekibi için 6 bin kişiyi çalıştırdığı, bu alanda organize şekilde muhalifleri hedef aldığı iddiaları gündeme gelmişti.

Bu iddiaları dile getiren isimlerden biri olan eski AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partiden istifa etmesine yol açan sürece ilişkin “troller” ifadesini sıkça kullanmış, bir adım ilerisine giderek işleyişi de açıklamıştı:

"İletişim teröristleri çıktı ki; ahlakı yerle bir etti. Kim bunlar, troller. Bunlar iletişim teröristleri. İnsanların şahsiyetini, haysiyetini, izzetini, yok yere bitirecek şekilde para ile tutulmuş adamlar, bir anda bir algı oluşturuyorlar. Başbakanlıktan ayrılma süreci esnasında 'Pelikan Dosyası' diye bir şey çıktı. Beni birazcık tanıyanlar için her birisi iftira olan şeyler. Peki kim bunu çıkarttı, belli değil. Ben biliyorum da toplum bilmiyor."