İstanbul'da atık sularda koronavirüse rastlandı

Pilot il olarak seçilen İstanbul'daki atık su arıtma tesislerinden Ambarlı, Ataköy ve Paşaköy'den alınan numuneler, Covid-19 yönünden pozitif bulundu.

Haber Merkezi

Türkiye’de atık sularda koronavirüsün varlığına dair bir süredir yürütülen araştırmalarla ilgili bir çalışma yayımlandı. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, Halil Kurt, Ahmet Sait, Fahriye Saraç, Ahmet Mete Saatçi ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ortaklaşa kaleme aldığı makalede İstanbul’da atık sularda koronavirüse rastlandığına yer verildi.

Euronews'in haberine göre, çamur örnekleri üzerinden Covid-19 hastalığına sebep olan Covid-19 taraması yapılıyor. Bu çalışmalarda şu ana kadar elde edilen bulgu ise çamur örneklerinde bu virüsün daha yoğun bulunduğu yönünde.

Proje, Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye Su Enstitüsü, Tarım ve Orman Bakanlığı katılımıyla Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü'nde gerçekleştirilirken, habere göre birkaç aydır devam eden çalışmalar çerçevesinde atık su arıtma tesislerinden alınan kompozit atık su numunelerindeki koronavirüs miktar analizleri Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü'nün Viroloji Laboratuvarı'nda inceleniyor. Atık sulardan kaynaklı olası bir bulaşıya dair erken uyarı sistemi geliştirilmesi hedefleniyor.

'Virüslerin cansız olma ihtimali yüksek'

Pilot il olarak seçilen İstanbul'un Ambarlı, Tuzla, Ataköy, Paşaköy, Büyükçekmece’de yer alan toplam dokuz atık su arıtma tesisinde yapılmakta olan araştırmalar neticesinde çamurun içindeki virüsün genlerinin tespit edildiği ve şu anda bu atık su içinde canlı virüsün olup olmadığı incelendiği belirtildi.

Habere göre Ambarlı atıksu arıtma tesisi, Ataköy I ve II arıtma tesisleri, Paşaköy-II arıtma tesisinden alınan bütün numuneler, Covid-19 yönünden pozitif bulundu. Atık sularda tespit edilen bu virüslerin canlı mı cansız mı olduğuna dair bir veri bulunmamakla birlikte, araştırmalarda virüslerin cansız olma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor

Virüslerin canlılığına dair çalışmalar da halihazırda ilgili laboratuvarlarda yürütülüyor. Atık su arıtma tesislerinde arıtılan su, daha sonra bazı bölgelerde sulama amaçlı kullanılıyor.

Çok sayıda ilden numune toplandı

Konuyla ilgili açıklama yapan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, Bursa, Yalova, Konya, İzmir, Samsun ve İzmit'ten numuneler topladıklarını ve analizlerin sürdüğünü belirtti. Kocamemi, "Özellikle bu illerden Samsun önemliydi çünkü Samsun'da vaka sayısı az. Samsun'daki vaka sayısı az olduğu halde, biz bu virüsü atık su arıtma tesisinin girişinde yakalama şansını elde ettik" diye konuştu.

Kocamemi şunları söyledi:

"Bu analizlerle bizim bir vaka sayısını söylememiz gibi bir şey söz konusu değil. Ama İstanbul'un hangi ilçelerinde daha yoğun, hangisinde daha az yoğun tespitini yapabileceğiz. Çok yeni bir şey var ondan bahsetmedim. İstanbul'da biz tabii temel atık suları yani şehrin içini taradık. Ama geçtiğimiz hafta İstanbul'un köylerinden de numuneler aldık. Bunların bazıları içme suyu havzalarını besliyor, bazıları ise Karadeniz kıyı deşarjı yapıyor. Bunlardan da numune aldık ama henüz sonuçlar çıkmadı. Şehir içindeki durumu soracak olursanız, pandemi hastanelerine daha yakın olan bölgelerdeki atık su arıtmalarda virüs biraz daha yoğun ama çok radikal farklar yok. Hepsinin girişlerinde Covid-19 var."