İsrailli Bakan: İlhak İsrail için tehlikeli olur

Mavi ve Beyaz Partisi’ne mensup Tarım Bakanı Alon Schuster, tek taraflı bir ilhakın devletin diplomatik ve ekonomik geleceği ile güvenliği açısından tehlikeli olacağını savundu.

Dış Haberler

Netanyahu Hükümeti'nde Tarım Bakanlığı görevini sürdüren Mavi ve Beyaz Partisi mensubu Alon Schuster, The Jerusalem Post gazetesine verdiği demeçte İsrail’in hiçbir toprağı tek taraflı olarak ilhak etmemesi gerektiğini söyledi.

Kendi adına konuştuğunu ve parti liderleri Benny Gantz ile Gabi Ashkenazi’nin aynı fikirde olup olmadığını bilmediğini söyleyen Schuster, ABD Başkanı Donald Trump’ın planının nihai versiyonu açıklanır açıklanmaz parti grubu toplantısında Mavi ve Beyaz liderlerinin görüşlerini açıklamasını istedi.

‘‘İlkesel olarak, önemli olan Trump’ın ne istediği değil, bizim ne istediğimiz’’ diyen Schuster, ‘‘Mavi ve Beyaz olarak biz Ürdün Vadisi’ni ve yerleşim alanlarını istiyoruz, ama kısmi değil kalıcı bir anlaşma olmalı ve çatışmaya yol açmamalı’’ diye konuştu.

Schuster, Trump Başkan iken harekete geçilmesini destekleyenleri anladığını, ancak bunun İsrail’in daha sonra pişman olacağı bir adım atması için gerekçe olamayacağını belirterek, tek taraflı bir ilhakın devletin diplomatik ve ekonomik geleceği ile güvenliği için tehlikeli olacağı uyarısında bulundu. Schuster tek taraflı ilhak ‘‘çocuklarımı tehlikeye atacak, Mısır ve Ürdün’le olan barışı ve Körfez Ülkeleri ile kurduğumuz ilişkileri tehlikeye atacak. Uzlaşma olmadan bunu yapmak yanlış. Tek taraflı adımları desteklemiyorum’’ yorumunda bulundu.

‘‘Ürdün Vadisi’ni kalkındırmamız ve oraya daha çok su götürmemiz gerek ve egemenlik buna yardımcı olabilir’’ diye konuşan Bakan, devletin demokratik ya da Yahudi karakteri arasında seçim yapmak zorunda olmadıklarını ve İsrail’in istemediği türde bir demokrasiye dönüşmesinin saçma ve tehlikeli olacağını savundu. 

Mavi ve Beyaz Partisi yaklaşık bir yıl süren bir hükümet krizinin ardından, Netanyahu'nun liderliğindeki Likud Partisi ise koalisyon hükümeti konusunda anlaşmış ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleri ile Ürdün Vadisi'nin İsrail tarafından tek taraflı olarak ilhak edilmesi planına muhalefet etmeyeceğini açıklamıştı.