İsrail'in fiili ilhak planı: Amerikan Yolu

İsrail işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan ve Kudüs’ün kuzeyinde ve güneyinde kalan Yahudi yerleşimlerini İsrail’e bağlayacak yeni bir yol inşa ediyor. Filistin Yönetimi tamamlanma aşamasına gelen yola tepkili.

Dış Haberler

İsrail’in Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerini İsrail’e bağlayacak Amerikan Yolu adı verilen yeni yol inşaatında sona yaklaştığı açıklandı. Kudüs Belediyesi’nden ismini vermek istemeyen bir kaynağın Reuters’a yaptığı açıklamaya göre, orta ve güney kısımlarının inşaatı tamamlanan yolun kuzey kısmının 187 milyon dolarlık bir projeyle yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

İsrailliler'e göre amaç trafiği azaltmak

İsrailli yetkililer Doğu Kudüs’ün etrafından dolanması planlanan ve Zeytinler Dağı bölgesinde 1,6 kilometrelik bir tünel de içerecek çevre yolunun, hem bölgede yaşayan Filistinliler'in hem de İsrailliler'in trafik sorununu azaltacağını iddia ediyor. Kudüs Belediye Başkanı Yardımcısı ve şehirdeki yerleşimci hareketinin önde gelen isimlerinden biri olan Arie King, yolun yerleşimleri birleştirmediğini, sınırları birleştirmekle ya da belediye sınırlarıyla bir ilgisi bulunmadığını ileri sürerek, yerleşimleri günlük düzeyde birbirine bağlayacağını ve fiilen devasa bir Kudüs büyükşehri ortaya çıkacağını savunuyor.

Filistinliler Doğu Kudüs konusunda endişeli

Yeni yolun esasen yerleşimcilerin yararına olacağını düşünen Filistinliler ise, Doğu Kudüs’ün Batı Şeria ve Gazze’de kurulacak bir Filistin devletinin başkenti olma ihtimalini zayıflatacağına inandıkları projeye karşı çıkıyor. Filistin Yönetimi Kudüs İşleri Bakanı Fadi Hidmi, projenin şehrin içinde yer alan Filistinlilere ait mahalleleri birbirinden ayırdığı görüşünde. Amerikan Yolu’nun İsrail’in ‘‘yasa dışı’’ çevre yolu projesinin bir parçası olduğunu iddia eden Hidmi’ye göre, amaç İsrail yerleşimlerini işgal altındaki Doğu Kudüs’e bağlamak ve şehrin Batı Şeria’nın geri kalanıyla olan ilişkisini kesmek. 

Yol inşaatından etkilenen Filistinli ailelerin avukatı olan Daniel Seidemann ise Reuters’a yaptığı açıklamada, çevre yolunun İsrail’in uzun bir süredir kullandığı altyapı projelerini, bölgenin ‘‘fiili ilhakını’’ güvence altına almak için kullanma stratejisinin bir parçası olduğuna dikkat çekiyor. Seidemann’a göre, ‘‘burada gördüğümüz şey bir kez daha Batı Şeria’nın kuzeyinin, güneyinin ve Doğu Kudüs’ün yerleşimcilerin çıkarları için birbirine bağlanmasından ibaret.’’

İsrail’in 1967 Savaşı’nda işgal ettiği Batı Şeria’da kurulan ve uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul edilen yerleşimlerde 400 binden fazla İsrailli Yahudi yaşarken, Doğu Kudüs’teki İsrailli Yahudi nüfusu ise 200 bin civarında. Binyamin Netanyahu’nın Batı Şeria’nın Yahudi yerleşimlerinin bulunduğu bölgeleri ile Ürdün Vadisi’ni tek taraflı olarak ilhak etme planının, 1 Temmuz’dan sonra gerçekleşmesi halinde bu yerleşimler resmen İsrail egemenliğine girecek.