İsrail yanlısı lobi liderlik yarışında Starmer'a bağışta bulundu

İngiliz İşçi Partisi’nin yeni lideri Keir Starmer’un, seçim kampanyası sırasında İsrail yanlısı lobicilerden 50 bin pound bağış aldığı ortaya çıktı. 

Dış Haberler

Jeremy Corbyn’in liderliğindeki İngiliz İşçi Partisi’nin geçtiğimiz yıl Aralık ayında düzenlenen seçimlerde Muhafazakâr Parti karşısında aldığı yenilginin ardından başlayan Parti içi liderlik mücadelesi Parti’nin sağ kanadından Sir Keir Stamer’ın zaferiyle sonuçlanırken, parti içi mücadele ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Son olarak Keir Starmer’ın kampanyası sırasında İsrail yanlısı lobici Trevor Chinn’den 50 bin pound bağış aldığı ortaya çıktı. Starmer kampanyasına bağışta bulunanları açıklamayı ısrarla reddetmişti. Diğer adaylar kendi bağışçılarını açıklayarak Starmer’ın şeffaflıktan uzak olmasını eleştirmiş, Şubat ayında Corbyn’in varisi olarak görülen Rebecca Long-Bailey bin 500 pounddan daha fazla bağışta bulunanların tam listesini açıklamıştı. Starmer ise eleştirilere, ‘‘İşçi Partisi’nin prosedürünü’’ izlediği, her bağışın kurallara uygunluğunu denetleyen bir ekibi olduğu ve listeyi daha sonra yayımlanmak üzere Parlamento yetkililerine teslim ettikleri yanıtını vermişti.

En etkili lobi örgütü

The Canary’de yayımlanan John McEvoy imzalı habere göre, Starmer’ın liderlik yarışını kazanmasının ardından yayımlanan verilerde, Britanya İsrail İletişim ve Araştırma Merkezi (BICOM) yürütme kurulu üyesi Trevor Chinn’den 50 bin pound bağış aldığı görüldü. BICOM’un İngiltere’nin en etkin İsrail yanlısı lobi örgütü olduğu, gazetecileri İsrail’e götürerek ileri gelen hükümet yetkilileriyle görüştürdüğü biliniyor. 2008 ve 2009 yıllarında İsrail’de silah üretiminden servet kazanmış bir bağışçıdan yaklaşık 1,4 milyon pound aldığı hatırlatılan BICOM’un, İsrail’in Gazze’deki katliamlarının kamuoyunda meşrulaştırılması için çalışmalar yaptığı belirtiliyor.

Bağışçılar tabandan gizlendi

Ayrıca yayımlanan bağış verilerinde Starmer’ın bağışçılarının 2016 sonrasında Jeremy Corbyn’in rakiplerine bağışta bulunan ve 2019 yılında Corbyn’i eleştirerek partiden ayrılan Bağımsız Milletvekilleri grubunu finanse eden kişilerle örtüştüğü görülüyor. Dikkat çeken bir başka nokta ise Starmer’ın aldığı bağışları çok daha geç tarihlerde resmen kabul etmiş olması. Starmer’ın lobici Chinn’in bağışını 26 Şubat’ta alırken, bunu resmi olarak 23 Mart’ta kabul ettiği görülüyor. Bağışın kabul edilmesinden sonra resmi bildirimin 28 gün içinde yapılması zorunluluğu göz önüne alındığında, Starmer’ın seçim sona erene kadar bağışçılarını parti tabanından gizlediği ortaya çıkıyor. Starmer’ın en önemli rakibi Long Bailey’inse genellikle bağışları aldığı gün resmen kabul ettiği biliniyor.

Jeremy Corbyn İşçi Partisi’nin liderliğini yürüttüğü süre boyunca Filistin halkının mücadelesine verdiği destek nedeniyle anti-semitizm suçlamalarına maruz kalmış, özellikle İsrail’le bağlantılı kuruluşlar ve The Economist başta olmak üzere liberal ve muhafazakâr basın tarafından eleştirilmişti.