İsrail tıbbi ekipman tedariki için Mossad'ı kullandı

İsrail gizli servisi Mossad’ın, Tel Aviv’le diplomatik ilişkileri olmayanların da aralarında bulunduğu farklı ülkelerden ‘yakın ilişkilerini kullanarak’ tonlarca tıbbi malzeme aldığı belirtildi.

Dış Haberler

İsrail televizyonu Channel 12’nin haberine göre ülkede yeni koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı kullanılan tıbbi ekipmanın büyük bölümü gizli istihbarat servisi Mossad tarafından İsrail’e getirildi.

Mossad’ın Tel Aviv’le diplomatik ilişkileri bulunmayan ülkeler dahil çeşitli ülkelerden “bağlantılarını kullanarak” getirdiği belirtilen tıbbi ekipmanlar içinde PCR tanı kitleri, solunum cihazları ve Covid-19’un tedavisinde deneysel olarak kullanılan HIV ilaçları olduğu belirtildi.

Ancak Mossad’ın bu malzemeleri satın alma yoluyla mı, varılan anlaşmalarla mı getirdiği bilgisine haberde yer verilmedi.

Daha önce de Mossad’ın İsrail’e on milyon tıbbi maske ve çok sayıda solunum cihazı getirdiği belirtilmişti. Mart ayında İsrail gazetelerinde Mossad’ın yurtdışından 100 bin test kiti “ele geçirdiği” haberleri yayımlanmıştı. İngiliz Guardian gazetesinde yer alan bir haberde ise Mossad’ın iki Arap ülkesinden test kitlerini çaldığı iddiası yer almıştı.

Bağlantılarını ‘zorlu yarışta öne geçmek için’ kullanmış

90’lı yılların sonunda Mossad şefi olan Danny Yatom, pandemi halinde gizli servisin harekete geçmesinin normal olduğunu, bunu Mossad’ın ülke içindeki imajını tazelemek için yapmadığını savundu. Yatom “Mossad yalnızca hükümetlerle değil aynı zamanda işadamları, resmi yetkililer ve siyasetçilerle de yakın ilişkiler kurmayı başarmıştır. İhtiyaç olduğunda da örgüt bu bağlantılarını zorlu yarışta diğerlerini yenmek için kullanır” dedi.

İsrail’de şimdiye kadar Covid-19’dan ölenlerin sayısı 200’e ulaştı, 15 bin hastanın da hastanelerde tedavi gördüğü bildirildi.

Ülkede çoğu Mossad tarafından getirildiği belirtilen 2 bin solunum cihazının bulunduğu kaydedildi.

Öte yandan bir anket sonucuna göre pandemiyle mücadelede İsraillilerin yüzde 60’ı Başbakan Binyamin Netanyahu’yu başarılı bulurken, Sağlık Bakanı Yaakov Litzman’ı başarılı bulanların oranıysa yüzde 22’de kaldı.

Litzman yaptığı açıklamada “Hâlâ bir savaşın ortasındayız. Bu karmaşa son bulduğunda sonuca varacak, politikalarımızı değerlendirecek ve bu pandemi dalgası sırasında yapılan yanlışların bir daha yapılmasını önlemek için gerekli önlemleri alacağız” demişti.