İsrail hükümetinde ilhak gerilimi 

Mavi ve Beyaz ittifakı lideri Benny Ganz, ilhak planı için koronavirüs dışındaki hiçbir şeyin acil olmadığını söylerken, Başbakan Netanyahu ‘bunun kararı Mavi ve Beyaz’a kalmadı’ yanıtını verdi.

Dış Haberler

Koalisyonda ilhak gerilimi 

1 Temmuz’da bakanlar kurulu ve meclisin sunulması beklenen Batı Şeria’daki yahudi yerleşimleri ile Ürdün Vadisi’nin ilhak sürecinin, planların hazır olmaması ve ABD’nin onay vermemesi nedeniyle erteleneceği iddia edildi. Mavi ve Beyaz ittifakı lideri Benny Ganz, koronavirüs dışındaki hiçbir şeyin acil olmadığını söylerken, Başbakan Netanyahu ‘‘bunun kararı Mavi ve Beyaz’a kalmadı’’ yanıtını verdi.

ABD’nin Uluslararası Müzakereler Özel Elçisi Avi Berkowitz ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nden Scott Leith’in Batı Şeria’daki yahudi yerleşimleri ile Ürdün vadisinin tek taraflı olarak ilhak edilmesi ile ilgili olarak İsrail’deki koalisyon ortaklarıyla gerçekleştirdikleri görüşmeler sürüyor.

Gantz: 1 Temmuz kutsal bir tarih değil

Cumartesi günü İsrail Başbakanı Netanyahu ile bir araya gelen Berkowitz, Pazartesi günü de koalisyonun ikinci ortağı Mavi ve Beyaz ittifakının lideri ve Savunma Bakanı Benny Gantz ile bir araya geldi. 

Gantz’ın görüşmede ABD’li temsilcilere 1 Temmuz’u ‘‘kutsal bir tarih’’ olarak görmediğini ve kendisi için koronavirüs salgınıyla mücadelenin ve işsizliğin düşürülmesinin daha öncelikli olduğunu söylediği öğrenildi. Gantz ayrıca partisinin meclis grubunda yaptığı bir konuşmada da ‘‘Hep birlikte koronavirüsü yenecek ve iktisadi ve tıbbi etkisinin üstesinden geleceğiz. Koronavirüsle ilgili olmayan şeylerse bekleyecek’’ ifadesini kullandı.

Netanyahu: Bunun kararı Mavi Beyaz'a kalmadı

Netanyahu ise Likud partisinin kapalı tartışma toplantısında, Gantz ile Mavi ve Beyaz partisinin ilhakla ilişkili olarak herhangi bir şey söylemeye hakları olmadığını belirterek, ‘‘İsrail’de bulunan Amerikalı ekiple görüşmeler yürütüyoruz. Bunu ihtiyatlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Mesele Mavi ve Beyaz’a bağlı değil. Onlar ne orada ne burada bir etken değiller’’ diye konuştu.

Başbakan Netanyahu, ABD’li temsilcilerle yaptığı görüşmenin ardından katıldığı bir çevrim içi toplantıda, Filistinlileri İsrail devletini yok etmek gibi beyhude bir çabayla bir yüzyıl daha vakit kaybetmek yerine müzakerelere dönmeye davet etmişti.’’

Avi Berkowitz’in Salı günü, ilhak planının ertelenmesini savunan ve perde arkasından ilhak planının altını oymakla suçlanan Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi ile görüşmesi bekleniyor. ABD’nin özel elçisi, daha sonra Başkan Trump’ın özel danışmadı Jared Kushner ile görüşmeleri değerlendirmek üzere ülkesine dönecek. 

The Jerusalem Post gazetesi ise ABD’li diplomatik kaynakların, ABD’nin ilkah planına 1 Temmuz’dan önce yeşil ışık yakmayacağı bilgisini verdiklerini ileri sürdü. İsrail hükümetinin önde gelen üç isminin ilhak konusunda farklı yaklaşımlara sahip olmasının, planın uygulanmasını erteletmek isteyen Trump yönetiminin elini güçlendirdiği belirtiliyor. Netanyahu ''yüzyılda bir çıkacak bir fırsat'' olarak nitelediği ilhak planının belirlenen takvimde başlatılmasını isterken, Savunma Bakanı Gantz ile Dışişleri Bakanı Ashkenazi planın kısmen hayata geçirilmesi ya da Mısır ve Ürdün başta olmak üzere Arap ülkeleriyle gerçekleştirilecek müzakerelerin sonrasına ertelenmesi için çaba sarfediyor.