'İspanya'da koronavirüs ciddiye alınmadığı için yayıldı'

İspanya'nın yeni koronavirüsten en çok etkilenen ülkelerden biri olmasının nedeni, virüsün yeteri kadar ciddiye alınmaması ve hükümetin önlem almakta çok gecikmesi olarak görülüyor.

Dış Haberler

İspanya, yeni koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor.

New York Times'ta yer alan habere göre, bunun en büyük nedeni, hükümetin virüsü yeteri kadar önemsememesi ve virüsün ülkede ilk görüldüğü anda önlem almaması.

Ülkede ilk vakanın Ocak ayı sonunda La Gomera adasındaki bir Alman turistte görüldüğüne, ancak turistin iyileşmesinin ardından ülkede "virüsten yeniden arınmış olma" algısı oluştuğuna dikkat çekildi.

Ülkenin bir başka adasında bir İtalyan turistte görülen vakayla birlikte virüse ülkede oluşacak potansiyel tehlikeden ziyade "dışarıdan gelen bir hastalık" algısının oluştuğuna işaret edildi.

Virüsün İspanya'da geniş çapta yayılmasının nedeninin hükümetin, diğer hükümetlerin yaptığı gibi, Çin'de salgının başlamasına neden olan virüse, kendi ülkesinde salgına neden olabilecek bir olgudan ziyade bir "dış tehlike" muamalesi yapması olduğu belirtiliyor.

Başbakan Pedro Sánchez, ülkede kalabalık toplanmaları daha erken yasaklamaması ve İtalya'da vakaların bini aştığı dönemde dahi tıbbi malzeme tedariği sağlamaması nedeniyle eleştiriliyor.

İtalya'nın 8 Mart tarihinde kuzey bölgelerinde karantina uygulamaya başlamasına rağmen, o tarihte salgının başladığı İspanya'da Sánchez hükümeti, önlemlere ilişkin herhangi bir adım atmamış ve 14 Mart tarihine kadar karantina uygulamasını yürürlüğe koymamıştı.