İran'dan UAEA'ya uyarı: Mossad'ın verdiği bilgilerle hareket etmeyin

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nı (UAEA) Mossad tarafından sağlanan asılsız bilgilerle karar almaması konusunda uyardı.

Dış Haberler

Geçtiğimiz hafta Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından hazırlanan raporda İran’ın uranyum stoklarını arttırmaya devam ettiğinin ve 2015 nükleer anlaşmasında belirlenen sınırların üstünde uranyum zengileştirdiğinin iddia edilmesinin ardından İran, UAEA’yı İsrail gizli servisinin sağladığı sözde ‘‘belgelerden’’ yola çıkarak ‘‘anlamsız ve yapıcı olmayan’’ kararlar almaması konusunda uyardı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi, Pazartesi günü düzenlenen bir basın toplantısında, Ajansı gerçekçi olmaya, İran’a yönelik sorularını yasal temellere oturtmaya ve marjinal meselelere takılıp kalmamaya çağırdı. İran’ın nükleer faaliyetlerinin masaya yatırılacağı UAEA toplantısının İsrail tarafından hazırlanan bir rapora dayandırıldığını iddia eden Musavi, İran’ın bu yaklaşımı yapıcı bulmadığını belirterek ‘‘Ajansla işbirliğimiz UAEA taahhütlerini azalttığında bile devam etti. Eğer süreç böyle ilerlerse, örgütle ilişkilerimiz güçleşir’’ diye konuştu. 

Yapıcı olmayan bir karar alınması durumunda, İran’ın doğal olarak orantılı bir tepki göstereceğini vurgulayan sözcü, ‘‘muhtemelen kararın ne olacağını biliyorlardır’’ diyerek İran’ın UAEA ile işbirliğini azaltabileceğini ima etti.

UAEA İran’ı nükleer tesisleri açmaya çağırdı

Pazartesi günü UAEA yetkilileri İran’ın nükleer anlaşma olarak bilinen Müşterek Kapsamlı Eylem Planı’nı ihlal ettiğine ilişkin iddialar tartışmak üzere Viyana’da bir araya geldi. UAEA başkanı Rafael Mariano Grossi, İran’ın dört aydır Ajans’ın iki nükleer tesise erişimine izin vermediğini hatırlatarak, tesislerin derhal erişime açılmasını talep etti. İran’ın yaklaşık bir yıldır, beyan edilmemiş nükleer malzeme ve faaliyetler hakkında Ajans tarafından yöneltilen soruları tartışmaktan kaçındığını belirten Grossi, Tahran’ı derhal ve eksiksiz bir şekilde UAEA ile işbirliği yapmaya çağırdı.

UAEA tarafından hazırlanan ve üye ülkelere dağıtılmasının ardından geçtiğimiz hafta basına sızdırılan raporda, İran’ın iki nükleer tesisin teftişine izin vermemesinin yanında, uranyum zenginleştirmesinde nükleer anlaşma tarafından konulan yüzde 3,67’lik üst sınırı geçerek yüzde 4,5’a ulaştığı ileri sürülmüştü. Raporun basına sızdırılmasından sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın sistematik olarak taahhütlerini ihlal ettiğini savunmuş ve dünyayı felç edici yaptırımlar uygulamaya çağırarak, İsrail’in Tahran’ın nükleer bomba yapmasına izin vermeyeceğini vurgulamıştı.