İran'da 'namus cinayeti' tartışması: Kadınlara karşı işlenen suçların cezası yok

İran'da 14 yaşındaki Romina Eşrefi'nin babası tarafından uykusunda öldürülmesinin ardından yükselen tepkiler sonucunda, Cumhurbaşkanı Ruhani bakanlar kurulundan toplumda 'namus cinayetleri' olarak adlandırılan kadın cinayetleri konusunda harekete geçilmesini istedi.

Dış Haberler

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 14 yaşındaki Romina Eşrefi’nin babası tarafından öldürülmesinin ardından, ‘‘namus cinayetlerinin’’ suç haline getirilmesi için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Ruhani, Tahran’ın 320 km kuzeyindeki Taleş’de, 34 yaşındaki erkek arkadaşıyla birlikte evden kaçan Romina Eşrefi’nin, babası tarafından uykusunda orakla kafası kesilerek öldürülmesinin ardından kabinesini harekete geçmeye çağırdı.

Romina evden kaçtıktan beş gün sonra polis tarafından bulunmuş ve polise şiddet görmekten korktuğunu söylemesine rağmen ailesine teslim edilmişti.

Basın cinayete ilişkin ayrıntılı haberler verirken, sosyal medyada da toplumda ''namus cinayetleri'' olarak adlandırılan kadın cinayetlerinin cezasız kalmasına yönelik büyük bir tepki oluştuğu görüldü. Kamuoyunda yükselen tepkilerin ardından Cumhurbaşkanı on bir yıldır gündemde olan ancak ne muhafazakârların ne de reformcuların somut bir adıma attığı, ‘‘namus cinayetleri’’nin suç olarak kabul edilmesi konusunda harekete geçilmesini istedi.

Mevcut yasalar çerçevesinde erişkin olmayan kadınlar babalarının malı olarak görüldükleri için, kızlarını öldüren babalara cinayet nedeniyle değil sadece cinayetin işleniş biçimi nedeniyle ceza verilebiliyor. Bu da genellikle katillerin üç yıl gibi hafif cezaların ardından salıverilmeleri, serbest kaldıklarındaysa toplumun muhafazakâr kesimleri tarafından kahraman gibi karşılanmaları anlamına geliyor.

Ruhani’nin kamuoyunda yükselen tepkiler nedeniyle yaptığı yasal düzenleme çağrısının ardından, konunun daha önce olduğu gibi İran’ın yasama organında sürüncemede kalabileceği belirtiliyor.