İran Trump için tutuklama kararı çıkardı

İran'da bir mahkeme Ocak ayında Kasım Süleymani'ye düzenlenen suikast nedeniyle 36 kişi hakkında tutuklama kararı alarak, kırmızı bültenle aranmaları için İnterpol'e başvurdu. Listenin başında ABD Başkanı Donald Trump yer alıyor.

Dış Haberler

İranlı yetkililerin Kasım Süleymani suikastı nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump’ın da aralarında bulunduğu 36 kişi için İnterpol’den kırmızı bülten çıkarılmasını talep etti. Mehr News’un haberine göre, Tahran başsavcısı Ali Alkasimehr, Pazartesi günü bir açıklama yaparak, ‘‘Kasım Süleymani’ye yönelik suikasta karışan ya da hazırlıklarında yer alan 36 kişiyi tespit edebildik. Bunların arasında Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerden siyasi ve askerî isimler de bulunuyor’’ diye konuştu. Başsavcı, listenin ilk sırasında ABD Başkanı Donald Trump’ın yer aldığını sözlerine ekledi.

Başsavcının açıklamasına göre ülkedeki yargı makamları 36 isim için tutuklama kararı çıkardı ve haklarında kırmızı bültenle arama kararı alınması için İnterpol’e başvurdu. İran’ın 36 kişiye yönelttiği suçlamalar arasında cinayet ve terör eylemleri yer alıyor. İran ceza yasasına göre söz konusu suçlar idam cezasına çarptırılabiliyor. 

Alkasimehr, açıklamasında Trump dışında kalan isimlere dair bilgi vermezken, başkanlık görevi sona erse de İran’ınTrump’a yönelik soruşturmayı kapatmayacağını belirtti.

Kırmızı bülten çıkarılması, ülkeleri şüpheli kişileri tutuklama ya da ilgili ülkeye iade etmeye zorlayamıyor. Ayrıca Interpol’ün tüzüğünde yer alan ‘‘siyasi doğaya sahip faaliyetlerde bulunma’’ yasağı nedeniyle İran’ın kırmızı bülten talebine olumsuz yanıt vermesi bekleniyor.

Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Kasım Süleymani Ocak ayında Bağdat Havaalanı yakınlarında ABD tarafından düzenlenen bir hava saldırısında öldürülmüştü.

İnterpol'den ilk açıklama: Dikkate alınmayacak

İnterpol sözcüsü konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Interpol kurumunun kurallarının 3’üncü maddesi uyarınca, Interpol’ün siyasi, askeri, dini veya ırksal nitelikte herhangi bir müdahale veya faaliyette bulunması kesinlikle yasaktır. Bu nedenle, bu tür talepler genel sekreterliğe gönderilirse, Interpol tarafından dikkate almayacaktır” dedi.