İran Meclis Başkanı: ABD ile müzakereler beyhude

ABD ile müzkerelerin beyhude olduğunu belirten yeni İran Meclisi Başkanı Galibaf, Süleyman Kasımi'nin intikamının alınması sonucunda ABD'nin bölgeden bütünüyle kovulacağını ileri sürdü.

Dış Haberler

İran’da yeni meclis başkanı Muhammed-Bager Galibaf, muhafazakârların ağırlıkta olduğu İran meclisinde yaptığı ilk konuşmasında Amerika Birleşik Devletleri ile müzakerelerin ‘‘beyhude’’ olduğunu söyledi.

Eski bir Devrim Muhafızları subayı olan Galibaf, Perşembe günü, Şubat ayında gerçekleştirilen ve semine katılım oranının yüzde 42'de kaldığı seçimlerin ardından muhafazakârların çoğunluğu elde ettiği İran Meclisi’nde meclis başkanı seçilmişti.

Galibaf Pazar günü yaptığı konuşmada, yeni oluşturulan meclisin Amerika ile yürütülen ve küresel kibrin mihveri olan bu ülkeyi yatıştırmaya yönelik müzakerelerin beyhude ve zararlı olacağını düşündüğünü belirtti.

Yeni meclis başkanı televizyonlar tarafından yayınlanan konuşmasında, Ocak ayında ABD tarafından bir insansız hava aracı saldırısı ile öldürülen, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı Kasın Süleymani için de intikam yemini etti.

‘‘Terörist Amerika’nın karşısına çıkma stratejimiz, şehit Süleymani’nin dökülen kanının intikamını almayı bitirmek olacak’’ diyen Galibaf, bunun Amerika’nın terörist ordusunun bölgeden tamamen kovulmasını sağlayacağını ileri sürdü.

Galibaf ayrıca, komşu ülkelerle ve zor günlerde dostluklarını gösteren ve önemli stratejik ilişkilerini paylaşan büyük güçlerle bağların güçlendirilmesi çağrısında bulundu, ancak söz konusu büyük güçlerin hangileri olduğunu belirtmedi.

58 yaşındaki Galibaf daha önce üç kez cumhurbaşkanı adayı olmuş, 2017 yılında yapılan seçimlerde şu anki Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani karşısında seçimi kaybetmişti. Galibaf daha önce Tahran Belediye Başkanlığı ve İslam Cumhuriyeti Emniyet Genel Müdürlüğü gibi önemli görevlerde de bulunmuştu.