İran: Ambargo devam ederse Nükleer Anlaşma ebediyen ölür

ABD, İran'a yönelik silah ambargosunu uzatmanın yollarını ararken, İran böyle bir adımın Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın sonu anlamına geleceğini bildirdi.

Dış Haberler

Trump yönetimi, Birleşmiş Milletler’in İran’a uyguladığı, Ekim ayında sona erecek konvansiyonel silah satışı yasağını uzatmak için seçeneklerini değerlendirirken, İran’ın Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Şamhani, ABD’nin Tahran’a yönelik silah ambargosunun kaldırılmaması halinde nükleer anlaşmanın ‘‘sonsuza dek öleceği’’ uyarısında bulundu. 

IRNA’nın haberine göre Şamhani, Tweeter üzerinden yaptığı açıklamada, 2231 sayılı Karar’ın etrafından dolanılması  ve İran’a yönelik yasa dışı silah yaptırımlarının sürmesi halinde Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (JCPOA) sonsuza dek öleceğini belirtti. Yaptırım virüsünün ABD’nin gerileyen hegemonyasını ayakta tutmak için kullandığı bir araç olarak niteleyen Şamhani, ''Avrupa Birliği ne yapacak, itibarını kurtarıp çok taraflılığı mı destekleyecek yoksa aşağılanmayı kabul edip, tek taraflılığa mı yardım edecek?'' diye sordu.

ABD’nin, elinde herhangi bir yasal gerekçe olmamasına rağmen son dönemde İran’a yönelik küresel silah ambargosunu uzatma arayışında olduğu biliniyor. Geçtiğimiz Çarşamba günü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin 2231 Sayılı Birleşmiş Milletler Kararı çerçevesinde İran’a yönelik konvansiyonel silah satışı yasağını uzatmaya gücü olduğunu ileri sürmüştü. ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook ise Rusya ve Çin’in, İran’a yönelik ambargonun uzatılmasını veto etmesi için bir neden bulunmadığını ileri sürmüştü.

Rus Dışişleri Bakan Vekili Sergei Ryabkov ise Çarşamba günü Sputnik’e verdiği demeçte, ambargonun uzatılması için herhangi bir gerekçe olmadığını ve Moskova açısından meselenin kapandığını belirtmişti. Ryabkov ayrıca, Nükleer Anlaşma’dan tek taraflı olarak çekilen ABD’nin 2231 sayılı Karar’ın koşullarına dair söz söyleme hakkı olmadığını savunmuştu.