İngiltere'nin Venezuela'nın yeniden inşası için gizli birim kurduğu ortaya çıktı

Bağımsız gazeteci John McEvoy, İngiliz Dışişleri bakanlığı bünyesinde Venezuela'nın yeniden inşasını koordine etmekle görevli gizli bir birim kurulduğunu ortaya çıkardı.

Dış Haberler

Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası kapsamına elde edilen belgeler, İngiliz Dışişleri Bakanlığı’na bağlı, Venezuela’nın ‘‘yeniden inşasını’’ hedefleyen gizli bir birimin varlığını açığa çıkardı. Belgelerde ayrıca Venezuelalı muhalif isimlerle İngiliz yetkililer arasında, tasarlanan bir darbenin ardından İngiltere’nin Venezuela’daki ticari çıkarlarının desteklenmesiyle ilgili taahhütlerin de yer aldığı görüldü.

John McEvoy tarafından the Canary isimli bağımsız haber sitesinde yayımlanan haberde, İngiliz hükümet ile Venezuela muhalefeti arasındaki ilişkilere dair ayrıntılar yer aldı.

Geçtiğimiz 16 ay içinde İngiliz hükümetinin sürekli bir biçimde Venezuelalı muhalif Juan Guaido’nun Nicolas Maduro’yu devirmeye yönelik çabalarını desteklediği belirtilen haberde, 2019 yılında, İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Bank England’dan Guadio’nun, Venezuela’nın 1,2 milyar pound değerindeki altın rezervlerine erişim izni vermesini talep ettiği hatırlatıldı. Haberde ayrıca Uluslararası Kalkınma Departmanının da Venezuela’ya 40 milyon poundluk bir ‘‘insani yardım’’ vaadinde bulunduğuna, ancak yardımın nereye gideceğini açıklamayı reddettiğine dikkat çekildi.

Venezuela’yı Yeniden İnşa Birimi

Guaido’nun 2020 yılının Ocak ayında, İngiliz hükümetinden yetkililerle görüşmek ve Venezuela hükümetini devirmeye yönelik başarısızlıkla sonuçlanan çabalarına uluslararası destek bulmak üzere Londra’ya geldiği biliniyor. Gazeteci McEvoy’un Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası kapsamında elde ettiği belgelerde bu ziyaretin ayrıntıları ve Dışişleri Bakanlığı çatısı altında Venezuela’nın ‘‘yeniden inşası’’ için kurulmuş özel bir birimin varlığına dair bilgiler yer alıyor.

McEvoy’a göre Guadio ziyareti sırasında, Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Amerikalar Bakanı Christopher Pincher ve Amerikalar direktörü Hugo Shorter ile bir araya geldi. Fakat dikkat çekici olan, görüşmeye katılanlar arasında ‘‘Venezuela Yeniden İnşa Birimi Başkanı’’ John Saville’in isminin de yer almasıydı. Böyle bir birimin varlığı daha önce, Dışişleri Bakanlığı ya da İngiltere’nin eski Karakas büyükelçisi olan Saville tarafından kamuoyu önünde dile getirilmemişti. Saville’in İngiliz hükümetinin web sitesinde yer alan biyografisinde de birimden söz edilmiyordu.

Yeniden İnşa’dan İngiltere de nemalanacak

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, McEvoy’un Venezuela Yeniden İnşa Birimi’nin amacının ne olduğuna ve varlığının neden kamuoyuyla paylaşılmadığına ilişkin sorusuna şu yanıt verdi:

‘‘Birleşik Krallık Venezuela’daki korkunç krizi sona erdirmek için uluslararası ortaklarla çalışmak konusunda kararlıdır.

Dışişleri Bakanlığı’nın Venezuela Yeniden İnşa Birimi 2019 yılının Sonbaharında İngiltere’nin Venezuela’daki vahim iktisadi ve insani duruma bir yanıt vermeyi amaçlayan uluslararası çabalara yaklaşımını koordine etmek üzerine kurulmuştur.’’

Belgelerin ortaya koyduğu bir başka gerçekse, Guadio’nun İngiltere temsilcisi olan Vanessa Neumann ile İngiliz hükümetine bağlı yetkililerle yapılan görüşmelerde, Venezuela’nın yeniden inşası sırasında İngiliz çıkarlarının korunmasına yönelik taahhütlerde bulunması oldu. Belgelerin büyük bir kısmında ilgili bölümler karartılmış olsa da Neumann’ın İngiliz Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle sürekli ve yakın bir ilişki içinde olduğu ve muhalefetin Maduro’yu devrime faaliyetlerine destek sağlamaya çalıştığı görülüyor.

McEvoy’a göre belgeler, Venezuela’daki rejim değişikliğinin, tipik prosedürü takip etmekte olduğunu gösteriyor: Ülkenin istikrarsızlaştırıması aşamasına en fazla katkıda bulunan ülkeler, yeniden inşa aşamasında finansal ganimetleri paylaşmayı bekleyebilirler.