İngiltere mahkeme kararına rağmen Suudilere silah satışını sürdürdü

İngiltere’de muhalefet partileri hükümeti mahkeme kararına uymayarak Suudi Arabistan’a silah satışına devam etmekle suçladı.

Dış Haberler

İngiltere’de geçen yıl 20 Haziran’da bir mahkeme kararı, Yemen’de sivillere karşı işlediği suçlar nedeniyle Suudi Arabistan’a silah ihracatını yasakladı. Mahkeme Suudi Arabistan’la imzalanan mevcut silah satış sözleşmelerinin de gözden geçirilmesine hükmetti. İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanlığı o dönemde mevcut sözleşmelerin gözden geçirilmesinin “ayları bulabileceğini” duyurdu.

Ancak Guardian’ın haberine göre aradan bir yıl geçmesine karşın sözkonusu mahkeme kararı öncesinde varolan sözleşmeler gözden geçirilmedi ve satış devam etti.

Örneğin Suudi Arabistan’a en çok silah satışı yapan İngiliz havacılık devi BAE Systems 2019 tarihli raporunda 2018 tarihli Typhoon destek hizmetleri sözleşmesi kapsamında Suudi Arabistan’a parça tedarikini sürdürdüğünü doğruladı.

İşçi Partisi’nden Emily Thornberry ve bazı milletvekilleri Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss’a bir mektup yazarak “Bakanlığın aradan 12 ay geçmesine karşın mahkeme kararına uymamayı tercih ettiğini varsaymak durumundayız” dedi.

Milletvekilleri hükümetin mahkeme kararına uymamasının “mantıksız bir durum” yarattığını, bu durumda bugün Suudi Arabistan’a silah satışı için başvuran İngiliz şirketlerinin reddedildiğini ancak 20 Haziran 2019 öncesinde sözleşme imzalamış şirketlerin aynı silahların satışına devam ettiğini kaydetti.

Suudi Arabistan’ın Yemen’e müdahalesinin ardından İngiltere, krallığa 5,3 milyar Pound’un üzerine silah satışına onay vermişti.

"Silah Ticaretine Karşı Kampanya" sözcüsü Andrew Smith “İngiltere hükümeti silah şirketlerinin çıkarlarını Yemen’deki insanların haklarının ve yaşamlarının üstünde tutuyor. Hükümet kendi koyduğu kurallara bile uyma konusunda güvenilmez olduğunu kanıtladı” dedi.