İktidar onlara çalışıyor: Bütün önlemler zenginler için

Yeni koronavirüs salgını sırasında her gün işe gitmek zorunda kalan milyonlarca emekçi için tek bir düzenleme yapmayan AKP, patronlar için seferberlik ilan etmiş durumda. Salgın öncesinde başlayan 'krizi fırsata çevirme' sevdası dolu dizgin devam ediyor. Bu kapsamda atılan son adım 'işten çıkarmak yasaklandı' yalanı oldu.

Haber Merkezi

Yeni koronavirüs salgının başlangıcından bu yana emekçilerin düzenleme ve korunma önlemleri taleplerine kulaklarını tıkayan AKP, önceki gün yaptığı düzenlemeyi “işten çıkarmak 3 ay yasaklandı” şeklinde duyurdu.

Birçok haber kanalında “büyük müjde” olarak sunulan düzenleme patronların iştahını kabartırken, işçiler için ise sadece yeni hak kayıpları anlamına geliyor. 

Söz konusu düzenleme AKP'nin salgından çok önce başlayan "fırsatçı" hamlelerine sürekli yenilerini ekleyeceğini gösteriyor.

SALGINDAN ÖNCE BAŞLAYAN FIRSATÇILIK

AKP’nin salgın fırsatçılığı salgının Türkiye’de resmen duyurulmasından oldukça önce başlamıştı.

Salgının ilk olarak Çin’de görüldüğü dönemde “turizm için doğru algı yönetimi” gerekir açıklamasında bulunan otel patronu Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, “Koronavirüs alarmı diye vurgulayıp yurtdışında yanlış bir algı yaratırsak turizme kalıcı zarar veririz” ifadesini kullanmıştı. "Mevsim gereği gribal enfeksiyonların yoğun olduğu bir dönemdeyiz. Turizm de bir algı operasyonu. Algıyı ne kadar iyi yönetirseniz, o kadar başarılı sonuçlar alırsınız” diyen Ersoy, iktidarın salgın öncesi bakış açısını da özetliyordu aslında.

Bu açıklamadan günler sonra bir diğer fırsatçılık açıklaması Bakan Fahrettin Koca’dan geliyor, halk sağlığı krizini “Koronavirüsü tespit etmek için ürettiğimiz 'tanı kitini' yurt dışına satacağız” ifadesiyle değerlendiriliyordu.

Yine aynı dönemde benzer bir açıklama tekstil patronlarından geliyor, Türk Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hadi Karasu, Çin’deki salgının kendi ceplerini doldurabileceğine işaret ederek, “Hesaplamalarımıza göre siparişlerin yaklaşık yüzde 1'i başlangıçta Türkiye'ye yönelecek ve bu da 2 milyar dolar olabilir” diyordu.

Salgın öncesinde böyle bir bakış geliştiren bakanlar ve patronlar, salgın günlerinde de rotalarını değiştirmeden yola devam ettiler.

PATRONLAR İÇİN DÜZENLEME: ERTELEME, TEŞVİK, KOLAYLIK

Salgının Türkiye’deki etkilerinin artmaya başlamasının ardından ilk destek paketini açıklayan ve patronlar için aldıkları önlemleri sıralayan Erdoğan, patronlar için ayırdığı 100 milyar liranın yanına, yaşlılara kolonya göndereceği notunu ekliyordu.

Söz konusu düzenlemede yer alan bazı maddeler şöyleydi:

*Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6’şar ay ertelenecek.

*Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelenecek.

*Nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacak.

*İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecek.

*Kredi Garanti Fonu limiti 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkarılacak. Kredilerde öncelik gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecek.

*500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktar yüzde 80’den yüzde 90’a çıkarılacak, asgari peşinat yüzde 10’a düşürülecek.

100 MİLYAR AZ GELDİ, FAZLASINI İSTİYORLAR

Ancak Erdoğan’ın açıkladığı bu paketin hemen ardından TÜSİAD'ın bir mektup yazarak Erdoğan’a seslendiği ve daha fazla destek istediği ortaya çıkmıştı.

TÜSİAD’a göre söz konusu düzenleme bir başlangıç olarak düşünülmeli, çok daha kapsamlı bir düzenlemeye hızlıca hazırlanmalıydı.

TÜSİAD’ın talebi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kapsamlı bir ikinci paket hazırlığında olduğu ortaya çıktı.

Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı “Kabine” toplantısında bakanlara talimat verdiği, başta ekonomi olmak üzere, ticaret, turizm, eğitim, sağlık, tarım, hayvancılık gibi alanlarda salgın sonrası için tüm hazırlıkların yapılması, bu konuda hızlı bir yasal düzenleme istediği öğrenildi.

SON DÜZENLEME: YASAKLANAN İŞÇİ ÇIKARMAK MI?

AKP’nin salgın öncesinde, sırasında ve sonrasında tek düşündüğü başlığın patronlar olması bu süreçte net bir şekilde ortaya çıkarken, önceki gün yapılan düzenleme “yandaş” basının da desteğiyle işçilere bir müjde olarak sunuldu.

Söz konusu müjdeye göre AKP işçi çıkarmayı 3 ay boyunca yasaklıyor, sonrasında da ertelemeyi planlıyordu. Ancak ilgili düzenlemeyle patronlara “kriz” döneminde istediği gibi işçileri ücretsiz izne çıkarma yetkisi verilirken, işçilerin maaşı da yine işçilerden kesilen paralardan oluşan fonlarla karşılanacak.

Üstelik söz konusu düzenlemeyle birlikte işçiye açlık sınırının kat kat altında olan ve işsizlik maaşının da altında olan 1170 TL’lik bir ödeme yapılacak.