İki şerit gidiş, tek maske dönüş

EpttAVM üzerinden yurttaşlara haftada 5 adet maske dağıtılacağı açıklandı. Tek kullanımlık olan maskelerin en fazla 4 saat kullanımdan sonra değiştirilmesi ve bir kez çıkarılan maskenin tekrar kullanılmaması öneriliyor.

Haber Merkezi

PTT 20-65 yaş arası kişilere haftada bir paket (5 adet) olmak üzere ücretsiz maske dağıtılacağını açıkladı.
PTT üzerinden dağıtılacak maskelerle ilgili duyuru EpttAVM web sitesi üzerinden yayınlandı. Maskelerin PTT Kargo ile ücretsiz dağıtılacağı açıklandı.

Yapılan duyuruda;

"T.C. Sağlık Bakanlığı ile T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın almış olduğu karara istinaden; online ortamda ePttAVM.com üzerinden vatandaşlarımıza ücretsiz olarak maske temini sağlanacaktır.

Aile üyeleriniz için maske temin etmek isterseniz, aile üyelerine ait bilgileri form üzerinde doldurarak onlara da ücretsiz maske temini sağlayabilirsiniz.

Aşağıda yer alan formdaki bilgileri doldurarak maskenizi ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.

Vatandaşların her hafta “1” paket maske (5 adet) alma hakkı bulunmaktadır.

Adres bilginizi doğru girdiğinizden emin olun.

PTT Kargo ile ücretsiz olarak taşınacaktır’."

denildi.

İlgili Haber
soL

Tek kullanımlık olan maskelerin en fazla 4 saat kullanımdan sonra değiştirilmesi ve bir kez çıkarılan maskenin tekrar kullanılmaması öneriliyor. Dünya Sağlık Örgütü geçen hafta yaptığı bir açıklamada maskelerin doğru kullanılmamasının hiç kullanılmamasından daha riskli olduğunu duyurmuş ve doğru kullanılamıyorsa, kullanılmamasını istemişti.

Buna göre haftada 5 gün işe giden birisi dağıtılan maskelerle ancak iş dönüşünü idare edebilir.

HAFTADA EN AZ 15 CERRAHİ MASKEYE İHTİYAÇ VAR

PTT kargo ile 5’erli paketlerle gönderilecek olan cerrahi maskelerin kullanımına ilişkin bir hekimin görüşüne başvurduk.

Bu türden cerrahi maskelerin kullanımının maksimum 4 saat olduğunu söyleyebilirim. O da en fazla. Çünkü kullanan kişinin hasta olmadığını düşünürsek maksimum 4 saat sonra nemden dolayı fazlaca maskeyle oynamak, çıkarıp tekrar takmak zorunda kalacaktır. Bu durum maskenin virüsten kişiyi korumasını bir kenara koyun, elle teması artıracağı için virüsün bulaşma riskini daha da arttıracağını söyleyebiliriz. Genellikle standart çalışma saati 8 saat üzerinden hesaplanıyor. Tüm işkollarında bu şekilde çalışılıyor olsa bile günde ek ihtiyaçlar hariç, minimum 2 maske gerekir ki pek çok sektörde 12 saate varan çalışmalar yapılıyor. Bu şu anlama geliyor. Haftada 5 gün çalıştığını varsaydığımız bir kişi günde minimum 3 maskeden haftada 15 cerrahi maskeye ihtiyaç duymakta.

Hasta olsun olmasın virüsle mücadele ettiğimiz şu günlerde insanların temin edebildiği ölçüde maske kullanmasını öneriyoruz. Ancak maske korunma yollarından ya da araçlarından sadece biri. Tam koruma sağlamamakla birlikte bu aracın sağlık sektöründe çalışanların bile hepsine şu an tamamen sağlanamadığını görüyoruz. Söz gelimi, bir hastenede çalışan yalnızca doktorlar, hemşireler, sağlık memurları değil, güvenlik görevlisinden temizlik işçisine kadar her çalışan gün içinde aynı riskle çalışıyor. Ancak pek çok taşeron güvenlik, temizlik, yemek firmasının kendi çalışanlarına koruyucu ekipman sağlamadını görüyoruz.