İçişleri Bakanlığı, polis ve bekçilerin yetkilerini tablo ile anlattı

İçişleri Bakanlığı tarafından polis ve bekçilerin yetkilerinin karşılaştırıldığı bir tablo yayınlandı. Tabloda polis ve beklçilerin yetkileri önleyici ve adli yetkiler başlıkları altında anlatıldı.

Haber Merkezi

Çarşı ve mahalle bekçilerine yönelik Meclis'te düzenlemeler sürerken, İçişleri Bakanlığı bekçilerle polislerin yetkileri arasındaki farkı gösteren bir tablo paylaştı.

Bekçilerin arama yetkisi yok

Önleyici yetkiler kapsamında polis ve bekçilerin durdurma yetkisi, kimlik yetkisi ve kontrol yetkisi olduğu ancak önleme arama yetkisi, denetim yapma yetkisi ve istihbarat toplama yetkisinin yalnızca polislerde olduğu kaydedildi.

Arama ve gözaltına alma yetkisi yalnızca polislerde

Adli yetkiler kapsamında ise polis ve bekçilerin yoklama ve muhafaza altına alma yetkisi, zor kullanma yetkisi, silah kullanma yetkisi, suça el koyma yetkisi, bilgi alma yetkisinin bulunduğu ancak bilgi/ifade alma yetkisi, adli arama ve el koyma yetkisi, olay yeri inceleme yapma yetkisi, parmak izi ve fotoğraf alma yetkisi, gözaltına alma yetkisi, kişilerin ikametgah ve iş adreslerinden ayrılmamalarını isteme yetkisi, teşhis yaptırma yetkisi, yer gösterme yaptırma yetkisinin yalnıza polislerde olduğu ifade edildi. 

İçişleri Bakanlığı bekçilerin yetkilerini paylaştı