İBB’ye damat resti… 41 milyonu buharlaştırdılar, bir de üste çıktılar!

İBB’nin AKP yönetiminde olduğu dönemde yandaş vakıflar için kullanılan milyonlarca lira raporlarla belgelenmiş, hepsi büyük tepki çekmişti. Seçimlerin üzerinden neredeyse bir yıl geçerken, bu vakıflardan damat Selçuk Bayraktar'a ait olanının İBB ile projelerinin devam ettiği ortaya çıktı.

Haber Merkezi

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni yönettiği dönemlerde yandaş vakıflar için milyonlarca lira harcandığı ortaya çıkmış, yandaş vakıflar üzerinden kurulan çark büyük tepki konusu olmuştu.

Aynı dönemde açıklanan raporlarda yer alan vakıflardan biri de damat Selçuk Bayraktar’a ait T3 vakfı olmuştu.

O vakıf CHP’li Veli Ağbaba’nın açıklamaları ve damat Selçuk Bayraktar’ın “restiyle” yeniden gündemde.

T3 Vakfı nedir?

Vakıf, resmi internet sitesinde amacını “Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın amacı; yetenekli gençlerin ve her yaş grubundan insanların teknoloji geliştirilmesi süreçlerine katılmalarını sağlamak; stratejik önemi, yüksek katma değeri ya da küresel rekabet koşulları gereğince milli ve özgün olarak üretilmesi öncelikli olan ürün, sistem ve bileşenlerin üretilmesine dönük girişim, araştırma-geliştirme, proje ve faaliyetleri yapmak ve desteklemek; yetenekli gençleri tespit etmek ve eğitmek; teknoloji alanında girişimcilik kültürünün gelişmesine ve bütün bu alanlarda yapılacak bilimsel çalışmalara katkıda bulunmaktır” şeklinde açıklıyor.

Yani yetenekli gençler bu vakıf aracılığıyla bulunuyor, verilen destekler sonrası vakıf bünyesine çekiliyor.

Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı damat Selçuk Bayraktar.  Yönetim Kurulu Başkanı ise Selçuk Bayraktar’ın kardeşi Haluk Bayraktar.

Fuar ve Atatürk Havalimanı iddiası

Son yıllarda Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen festivallerle anılan Vakıf, yine havalimanının terminal binalarını devralacağı, TSK Güçlendirme Vakfı’nın düzenlediği ve ciddi gelir elde ettiği savunma sanayisi fuarını düzenleyeceği iddialarına da konu olmuştu.

Protokol yayımlandı, tartışma büyüdü

Vakfın yeniden gündeme gelmesine konu olan olay Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın açıklamaları oldu.

Ağbaba, T3 Vakfı’nın faaliyetleri için İBB kasasından 41 milyon lira çıktığını, kuruma birçok yer tahsisinin sağlandığını dile getirdi.

Ağbaba, buna kanıt olarak AKP döneminde İBB ile Vakıf arasında yapılan protokolü yayımladı.

Söz konusu protokolden bir bölüm

Damattan İBB’ye rest

Ağbaba’nın bu açıklamasının ardından Selçuk Bayraktar’dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Bayraktar’ın yaptığı açıklamaya göre, İBB ile T3 Vakfı arasındaki protokol sürüyordu.

“Asla ahlaksız iftiralara göz yummayacağız. Ekrem İmamoğlu, bu şahsın iftiralarını siz tekzip etmezseniz, Deneyap’lara ilişkin protokolü biz feshedeceğiz” dedi.

İBB’nin 16 yer tahsisi yapılan yandaş vakıfla protokolü sürdürmesi tepki konusu olurken, restin damattan gelmesi de dikkat çekti.

Aktarılan paralar ve tahsis edilen yerler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, T3'ün, İBB'ye 2018 maliyetini açıklarken, şu ifadeleri kullandı:

Bakım-Onarım&Tadilat: 21.345.000,00 TL

Tefrişat: 6.893.415,89 TL,

Ulaşım: 855.544,00 TL,

Yeme içme:2.862.467,00 TL,

Personel desteği:5.317.226,65 TL

Tanıtım-Medya:35.000,00 TL

Deneyap Proje (İhale Bedeli): 5.021.383,00 TL

Protokole göre tahsis edilen yerler:

Yandaş şirket İBB'den ihale almaya devam ediyor 

AKP döneminde İBB'nin araç kiralama ihalelerini almasıyla bilinen Albayraklar Holding Başkan Yardımcısı Nuri Albayrak'ın damadı Adem Altunsoy'un şirketi , CHP döneminde de aynı işi almayı "başardı".

Şirket, 2018 yılında 450 sürücü ve 2 bin 155 araç kiralanması için açılan ihaleyi 101 milyon 993 bin TL'ye almıştı. 2019 yılı için yine AKP tarafından 138.7 milyon TL’ye 2 bin 432 araç kiralanmıştı.

2020 yılı için yapılan araç kiralama ihalesini ise CHP yaparken, ihale tekliflerin geçersiz olduğu gerekçesiyle iptal edilmişti.

Bu dönemde CHP'li belediye tarafından "işlerin aksamaması" için yine aynı şirketle 4 aylık bir sözleşme imzalanmış, bu süreçte 51 milyon 377 bin 230 TL ödenmişti.

Yeniden yapılan 2020 ihalesini yine aynı şirket kazanırken, 8 aylık ihalenin bedeli ise 127 milyon 876 bin 900 TL oldu.