Hong Kong yönetiminden ABD’ye 'iki ucu keskin kılıç' uyarısı

ABD’nin Çin’den siyasi olarak ‘özerk’ olmadığını belirterek ticari ayrıcalıklarını kaldırmaya hazırlandığı Hong Kong yönetiminden Washington’a ‘iki ucu keskin kılıç’ uyarısı geldi.

Dış Haberler

ABD'nin, Çin’in Hong Kong’la ilgili ulusal güvenlik yasasını gerekçe göstererek kentin özel ticari statüsünü kaldırmaya hazırlanması üzerine Hong Kong yönetimi olası yaptırımların ABD’ye zarar vereceği açıklamasında bulundu.

Hong Kong yönetimi dün yaptığı açıklamada ABD’yi içişlerine karışmaya son vermeye çağırdı ve ABD’nin kentin özel statüsünü kaldırmasını “iki ucu keskin kılıç” olarak niteledi.

Hong Kong yönetimi adına yapılan açıklamada “Her türlü yaptırım iki ucu keskin kılıç anlamına gelir ve bu yalnızca Hong Kong’un değil ama aynı zamanda ABD’nin çıkarlarına da zarar verir” denildi.

Açıklamada 2009’dan 2018’e kadar ABD’nin Hong Kong ile ticaretinden elde ettiği fazlanın 297 milyar dolar olduğu ve bunun ABD’nin tüm ticari ortakları arasında en yüksek meblağ olduğu belirtildi.

Hong Kong baş yöneticisi Carrie Lam da Çin’in yeni ulusal güvenlik yasasının “terör tehdidi”ne karşı gerekli bir düzenleme olduğunu savundu. Carrie Lam “bağımsızlık ve kendi kaderini belirleme” yanlılarının Pekin ve yerel yönetime meydan okuduğunu ve dış müdahale için yalvardıklarını söyledi.