Hong Kong güvenlik yasası yürürlüğe girdi: 'Anavatana ikinci dönüş'

Yeni Hong Kong güvenlik yasası, şehrin İngiltere'den Çin'e devredilmesinin 23. yıldönümünde yürürlüğe girerken yasayı protesto eden 200'e yakın kişi göz altına alındı.

Dış Haberler

Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komisyonu uzun süredir üzerinde çalışılan ve tartışma yaratan Hong Kong güvenlik yasasını kabul ederek, yürürlüğe girmek üzere yayımladı. Salı gecesi saat 23.00 itibariyle yürürlüğe konulan yasa, Hong Kong’da protesto gösterilerine neden oldu. Hong Kong’un İngiltere’den Çin’e devrinin 23. yıldönümü vesilesiyle bir araya gelen göstericilere polis göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve tazyikli su kullanarak müdahale etti.

Polisin müdahaleden önce göstericileri, üzerinde ‘‘ayrılıkçılık ya da yıkıcılık gibi bir niyetle, ulusal güvenlik yasası kapsamında suç sayılabilecek bayrak ve pankartlar taşıyor, sloganlar atıyor ve eylemlerde bulunuyorsunuz’’ yazan bir pankartla uyardığı görüldü. 

Hong Kong polisi müdahalenin ardından 200’e yakın göstericinin yasa dışı toplanma, Hong Kong ulusal güvenlik yasasının ihlali, polis memurlarının görevini yapmasını engelleme ve saldırı amaçlı silah taşıma suçlarından göz altına alındığını açıkladı. Polis yetkilileri bazı gözaltı işlemlerinin yeni yasa çerçevesinde gerçekleştirdiğini belirtti.

Hong Kong ve Macao İşleri icra direktörü yardımcısı Zhang Xiaoming, eylemler sırasında göz altına alınanların, yeni yasa çerçevesinde anakarada yargılanabileceklerini söyledi. ‘‘Bu yasa, Hong Kong işlerine karışmak isteyen küçük bir grup suçlunun tepesinde sallanan Demokles’in kılıcı olacak’’ diye konuşan Zhang, şehrin İngiltere’den Çin’e devrinin yıldönümünde yürürlüğe giren yasanın Hong Kong’a bir doğum günü hediyesi olduğunu ve ne kadar değerli olduğunun gelecekte anlaşılacağını belirtti.

Şehrin İngiltere’den Çin’e devrinin yıldönümü için düzenlenen törende konuşan şehrin lideri Carrie Lam ise, güvenlik yasasının devirden bu yana merkezle Hong Kong Özel İdari Bölgesi arasındaki ilişkilerde yaşanan en önemli gelişme olduğunu söyledi. Lam, Hong Kong’un 23 yıl önce son sömürge valisi Chris Patten tarafından Çin’e teslim edildiği limanda düzenlenen törende, yasanın aynı zamanda istikrarı yeniden tesis etmek için kaçınılmaz ve kesin bir karar olduğunun da altını çizdi.

Çin’in Hong Kong’daki temsilciliğinin başında yer alan Lup Huining ise, aynı törende yaptığı konuşmada, Pekin yanlısı yetkililer tarafından Hong Kong’un anavatana ikinci dönüşü olarak nitelenen yeni yasanın Hong Kong yurttaşlarının ‘‘ortak özlemi’’ olduğunu söyledi.