Her eve beş maskenin öteki yüzü: İyi de kim götürecek?

Salgın öncesinde de çalışma koşulları oldukça kötü olan PTT emekçileri, bugünlerde kelimenin tam anlamıyla hayatları riske atılarak çalıştırılıyorlar. En ufak bir planlamayı dahi yapmakta zorluk çeken iktidar, şimdi de milyonlarca maskeyi PTT emekçileri üzerinden dağıtmayı planlıyor. Peki, PTT’de tablo ne, emekçiler neler düşünüyor…

Haber Merkezi

Uzun yıllardır AKP’nin elden çıkarmaya çalıştığı, 2013 yılında “AŞ.” Haline getirdiği ve özelleştirme için adım attığı PTT, salgın günlerinde yeniden “kıymete” bindi. Kadrolu işçi tasfiyesine giden, sözleşmeli ve güvencesiz çalıştırma modeline geçen PTT, salgınla birlikte AKP’nin üst üste verdiği talimatların doğrudan muhattabı oldu.

‘CUMARTESİ-PAZAR GÜNLERİ DAHİ ÇALIŞILIYOR’

Yıllar içinde çalışma koşullarının daha da zor hale geldiği PTT’de şu anda 40 binin üzerinde işçi varken, Haber-Sen Genel Başkanı Musa Özdemir, bu sayının Avrupa ülkelerinde 120-130 bin civarında olduğuna işaret etti.

Zaten az sayıda kişiyle çalıştıklarına işaret eden Özdemir, salgın günlerinde yapılan neredeyse tüm düzenlemelerin doğrudan muhattabının PTT emekçileri olduğunu söyledi.

PTT’deki çalışma ortamlarında sosyal mesafenin korunmasının imkansız olduğunu dile getiren Özdemir, 2 milyon aileye bin liralık sosyal yardımların PTT üzerinden yapıldığını hatırlattı ve PTT önlerinde yaşanan yığılmanın salgın günlerinde ne kadar tehlikeli olduğuna işaret etti.

Bunun ardından ödemelerin PTT çalışanları tarafından evlere yapılması uygulamasına geçildiğini dile getiren Özdemir, “Cumartesi-Pazar günleri akşam saatlerine kadar çalışıldı. Ev ev gezilmesinin PTT emekçileri için de büyük bir risk anlamına geldiğini bilmek gerekiyor” dedi.

‘PTT EMEKÇİLERİNİN TÜM EVLERE MASKE DAĞITMASI İMKANSIZ’

İşçilere maske ve eldiven verildiğini ancak bunun yeterli olmadığını vurgulayan Özdemir, şimdi bir de maske dağıtımı gündeminin çıktığını hatırlattı ve şunları söyledi:

Tüm hanelere maske göndermek PTT emekçileri açısından imkansız. PTT’nin dağıtımda 20 binin üzerinde çalışanı var, bu sayıyla 81 ilde tüm hanelere maske dağıtmak imkansız. Sitesi bile çöken bir uygulamadan söz ediyoruz. Bunun için gerekli altyapı var mı, gerekli çalışan sayısı var mı bunu bile dikkate almadıkları anlaşılıyor.

Şu anda görev yapamayan, kurumu kapalı olan herkesin görev alması, gönüllülerin de katılması ve bu insanların gerekli şekilde koruyucu önlemler alınarak bu dağıtımı yapması gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu açıklamayı yapanların buna ilişkin bir planlaması var mı bilemiyorum.

Şunu bir kez daha vurgulamak istiyorum, PTT emekçilerinin bu işin üstesinden tek başına gelmesi imkansız, üstelik sağlıklı da değil. PTT emekçileri zaten şu an var olan ağır iş yükünün altından kalkmaya çalışıyor.

‘ALIŞVERİŞ KISITLAMASI GETİRİLMELİ’

PTT çalışanlarının şu anda birçok alışveriş malzemesini evlere götürdüğüne işaret eden Özdemir, “İnternet üzerinden yapılan alışverişe kısıtlama getirilmesi gerekiyor. Tıbbi malzeme, gıda ve hijyen ürünleri tamam ama ayakkabı, gömlek, pantolon siparişleri geliyor. En azından bu tarz alışverişlere bu dönemde kısıtlama getirilmesi gerekiyor” dedi.

15 PTT ÇALIŞANI TEDAVİ GÖRÜYOR

PTT çalışanlarında vaka sayısına ilişkin de bilgi veren Özdemir, “Bildiğimiz kadarıyla şu ana kadar 15 PTT emekçisi hastanede koronavirüs tedavisi görüyor. Bunun dışında karantina altında tutulan arkadaşlarımız da var. PTT’nin çalışma alanlarında sosyal mesafenin imkanı olmadığını dile getirmiştim, aynı lavabo kullanılıyor, aynı mutfak kullanılıyor, aynı çalışma alanı kullanılıyor. Tablo böyle olunca salgın riski de giderek büyüyor” diye konuştu.

PTT’nin asli vasfına dönmesi gerektiğine, PTT’ti “AŞ”ye çeviren düzenlemenin iptal edilmesine gerektiğine de işaret eden Özdemir, tüm PTT emekçilerinin bir an önce kadroya alınmasını talep etti.

Özdemir, PTT’nin ne kadar hayati bir kamu kurumu olduğunun bu süreçte yeniden görüldüğünü ifade etti.