'Hastaları ayırmak artık çok daha zor'

İstanbul’da bir acil servis uzmanının anlattıkları birinci basamak sağlık hizmetlerinin iflas etmesi nedeniyle Covid-19'a yakalanmış ve yakalanmamış hastaların ayrılmasının artık çok daha zor olacağını gösteriyor.

Haber Merkezi

Geçtiğimiz günlerde 475 sağlık çalışanı10 maddelik bir talepler deklarasyonu yayınlamıştı.

Deklarasyonda yer alan taleplerden biri de salgın dışında kalan sağlık hizmetlerinin sürekliliğini sağlayabilmek için hastanelerin bir kısmının Kovid-19’lu hastalardan ayrılmasıydı.

İstanbul’da bir acil hekiminin anlattıkları bu taleplerin ne kadar yerinde ve acil olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Ancak hekimin anlattıkları 1. basamak sağlık hizmetlerinin iflas etmesi nedeniyle bu yalıtma işleminin artık çok daha zor olacağını gösteriyor.

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin iflas ettiğini söyleyen acil hekimi bu yüzden her hastanın otomatik olarak hastanelere, orada da acil servislere yollandığını belirtiyor, kapasitenin dolduğunu söylüyor.

“Acil servise  solunum sıkıntısı ile gelenleri şu an yatıramıyoruz. Doldu hastaneler. Yeterli sayıda servis artık yok. Covid-19 pozitif olduğu kesin ise hastaları odalara ikişer üçer koyuyoruz.” diyen acil hekimi yoğun bakımların dolduğunu, acil servislerde birikme başladığını, hâlâ ciddi bir organizasyon sıkıntısı olduğunu söylüyor.

“Bizim hasta olanlarla olmayanları ayırıp, hastalığın yayılmasını engellememiz gerekirdi. Engelleyemedik. Şu an itibariyle İstanbul'da hastanelerin çoğu doldu. Bizim hastanede gündüz 25 tane yatış bekleyen hastaya testi pozitif çıkanlarla aynı odaya koymak şartıyla yer açabildik” diyen acil hekimi şimdi bir tane ek binayı salgına yakalanmayanlar için ayırdıklarını belirtiyor ancak bu gidişatla oranın da çok dayanamayacağını, Covid-19’lu hastalara açılmak zorunda kalınacağını belirtiyor.