Hakkında savaş suçu dosyası açılan Thaçi: Kanıtlasınlar, istifa edeceğim

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi, Lahey’deki mahkemede hakkında savaş suçları dosyası açılması konusunda, suçlu bulunduğu takdirde istifasını vereceğini söyledi.

Dış Haberler

Hakkında savaş suçu dosyasının açılmasından beri ilk defa konuşma yapan Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, savcılığın iddianamesinin kanıtlanması halinde istifa edeceğini söyledi.

Thaçi, bu iddianamenin "Beyaz Saray'daki çok önemli toplantıyı" olanaksız hale getirdiğini, Kosova ve Sırbistan arasında barışın sağlanması olasılığına da güçlü bir darbe vurduğunu kaydetti.

Thaçi şöyle devam etti: "Sizi bir kez daha temin ederim, bu görevden adalete karşı koymayacağım. İddianame doğrulanırsa, derhal Cumhurbaşkanınız olarak istifa edeceğim ve suçlamalarla karşı karşıya kalacağım. Kosova yeni bir devlet, ancak liderleri gerçek devlet adamları gibi davranmalı. Bu yükü taşıyıp kendimi, özgürlük mücadelemizi, sahip olduğum tüm gücüyle savunuyorum" dedi. Thaçi ayrıca, savaş suçlarının yargılanması için mahkemelerin girişimlerini sürekli olarak desteklediğini söyledi.

Thaçi, Avrupa Birliği'nin Kosova ve Sırbistan konusunda çifte standartla hareket ettiğini savunarak Sırbistan’ın AB üyeliği yolundayken, Kosova'nın hareket özgürlüğü hakkının reddedildiğini söyledi.

Adı organ kaçakçılığı ve uyuşturucuyla anılıyor

Eski Kosova Kurtuluş Ordusu (Ushtria Çlirimtare e Kosovës, UÇK) komutanı olan Thaçi, 100'ün üzerinde cinayetin yanı sıra işkence, zorla kaybettirmek ve bir dizi daha savaş suçuyla suçlanıyor.

Hashim Thaçi hakkında uluslararası organ kaçakçılığı mafyasının lideri olmak, Sırp sivilleri böbrekleri için öldürüp, daha sonrasında yüksek fiyatlardan batılı hastalara satmak, uluslararası uyuşturucu ticareti içerisinde yer almak suçları da mevcut.

İddianamede Arnavut, Sırp, Roman ve diğer etnik kökenlerden bilinen yüzlerce kurbanı içeren suçlardan bahsedilirken infaz edilenler arasında UÇK'nın siyasi muhalifleri de bulunuyor.