Haber yapmak da yasaklandı: Fahrettin Altun'un BİK'i ceza yağdırıyor...

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2018 yılında Basın İlan Kurumu’nu (BİK) denetleme görevi Fahrettin Altun’un başında bulunduğu İletişim Başkanlığı’na devredildi, 2019 yılında BİK’in başına Altun’un yardımcısı getirildi. Şimdi o kurum, Altun ile ilgili eleştiri haberleri yapan gazetelere ceza yağdırıyor, adeta haberlere otosansür talep ediyor.

Haber Merkezi

AKP’nin basın üzerinde kurduğu baskı artık daha dolaysız bir hâl alırken, gazetelerin en büyük gelir kaynaklarına “ceza” adı altında el konulmaya başlandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından İletişim Başkanlığı görevine getirilen Fahrettin Altun’un kaçak yapısıyla ilgili yapılan haberler ve sonrasında yaşananlar basın üzerinde kurulmak istenen baskının son örnekleri oldu.

Altun’un İBB tarafından yıkılan kaçak yapısına ilişkin haber nedeniyle Cumhuriyet gazetesi Yazı İşleri Müdürü İpek Özbey, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Olcay Büyüktaş Akça, muhabir Hazal Ocak ve foto muhabiri Vedat Arık ifade vermek durumunda kalırken, sonrasında yaşananlar süreci daha dikkat çekici hale getirdi.

Önce söz konusu olaya ilişkin haberlere dair sansür kararı alındı, birçok internet sitesindeki haberlere erişim engeli getirildi. Ardından yine Altun’un avukatları tarafından soL’a gönderilen sansür talepli mailde, hiçbir gerekçe gösterilmeden haberlerin yayından kaldırılması talep edildi.

Bu da yetmedi, yine söz konusu haber gerekçe gösterilerek Basın İlan Kurumu tarafından Cumhuriyet gazetesine 35 günlük ilan kesme cezası verilerek gazetenin en önemli gelir kaynaklarından birine el konuldu.

Cezayı veren kurum kime bağlı?

Olayın en dikkat çekici yanlarından biri, söz konusu cezayı kesen kurumun bağlı olduğu başkanlık…

Basın İlan Kurumu, 2018 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği bir kararla başında Fahrettin Altun’un bulunduğu İletişim Başkanlığı’na bağlanmıştı.

Ancak kurumun Altun’la bağı bununla da sınırlı değil. Basın İlan Kurumu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Zahid Sobacı, aynı zamanda İletişim Başkan Yardımcısı Vekili, yani Altun’un yardımcısı…

Birgün ve Evrensel de hedefte

Fahrettin Altun’un ve AKP’nin gazeteler üzerindeki sopası gibi hareket eden Basın İlan Kurumu, Birgün ve Evrensel gazetesine de sık sık benzer hukuksuz yaptırımlar uyguluyor.

Son olarak Birgün gazetesine, Kızılay’a ilişkin yaptığı haberleri gerekçe göstererek 7 gün ilan durdurma cezası veren kurum, Evrensel gazetesine de yaptığı eleştirel haberler nedeniyle sık sık benzer cezalar veriliyor.