Gürcistan: Açık Semalar Anlaşması’na dönme planımız yok

Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanıma kararı sonrası Rusya ile Açık Semalar Anlaşması kapsamındaki işbirliğini sona erdiren Gürcistan, anlaşmaya geri dönme planı olmadığını duyurdu.

Dış Haberler

Rusya ile Açık Semalar Anlaşması kapsamındaki işbirliğini 2012 yılında sonlandıran Gürcistan anlaşmaya geri dönme planı olmadığını açıkladı.

Gürcistan Rusya’nın 2008 yılında Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanıması ve bu iki bölge sınırlarındaki 10 kilometrelik alanda uçuşları yasaklama kararının ardından Rusya ile Açık Semalar Anlaşması kapsamındaki işbirliğini sonlandırmıştı.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada “Gürcistan ne Rusya’nın uçuşlarını kabul etmekte ne de Rusya üzerinde gözlem uçuşu yapmaktadır. Gürcistan tüm bu yıllar boyunca tutarlı bir politika izlemiştir, yani 2012 kararı geçerliliğini korumaktadır” denildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, Tiflis’in Açık Semalar Anlaşması’na geri dönmesi durumunda Moskova’nın Abhazya ve Güney Osetya sınırları boyunca 10 kilometrelik bölgede gözlem uçuşlarına izin vermeye hazır olduğunu açıklamıştı.

Ancak Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanımayan Gürcistan’dan bu çağrıya olumsuz yanıt geldi.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında şöyle denildi:

“Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın 10 kilometrelik alanda gözlem uçuşlarına izin verileceğine dair dünkü açıklaması yeni bir şey değil. Rusya Abhazya’nın ve Tskhinval bölgesinin (Güney Osetya) yasadışı tanınmasını meşrulaştırma çabalarının siyasi gündeminde olmayı sürdürdüğünü açıkça dile getirmiştir.”

TASS’ın haberine göre Gürcistan Açık Semalar Anlaşması kapsamında Rusya ile işbirliğini 2012 yılında tek taraflı olarak askıya almıştı. Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani bu kararı, Rusya’nın 2008’de Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanıması ve bu iki bölgeye sınır 10 kilometrelik alanı Açık Semalar Anlaşması kapsamındaki gözlem uçuşlarına kapatması nedeniyle aldıklarını açıklamıştı. Zalkaliani, Rusya’nın bölgeyi gözlem uçuşlarına kapatmasını Abhazya ve Güney Osetya’nın anlaşmanın tarafı olmamasıyla açıkladığını söylemişti.

ABD Başkanı Donald Trump geçen hafta yaptığı açıklamada Rusya’nın anlaşmayı ihlal ettiğini iddia ederek ülkesinin Açık Semalar Anlaşması’ndan çıkma kararı aldığını duyurmuştu. Anlaşma şartları gereğince ABD’nin resmi olarak anlaşmadan çıkması 6 ay sonra geçerli olacak. Rusya, ABD’nin ihlal iddialarını reddetmişti.