Green Park Hotel Taksim İşçileri: Virüsten değil, açlıktan öleceğiz, artık sabrımız kalmadı!

İstanbul Taksim’deki Green Park Hotel emekçileri salgınla birlikte maaşlarının ödenmediğini, ücretsiz izin dayatmasıyla karşı karşıya bırakıldıklarını ve işten çıkarmaların yaşandığını söyledi.

Patronların Ensesindeyiz

Koronavirüs salgını sebebiyle otel emekçilerine dönük hak gaspları sürüyor. İstanbul'daki Green Park Hotel Taksim’de çalışan otel emekçileri Patronların Ensesindeyiz Dayanışma Ağı'na ulaşarak yaşadıkları süreci anlattı. Green Park Hotel’in salgın öncesinde de birçok usulsüzlüğe imza attığını bildiren işçiler, salgınla birlikte maaşlarının ödenmediğini, ücretsiz izin dayatmasıyla karşı karşıya bırakıldıklarını ve işten çıkarmaların yaşandığını söyledi.

Yaklaşık 45 emekçinin çalıştığı otel, salgınla birlikte çalışmayı durdurmasa da çalışan sayısını azaltmış durumda. Kafe-restoran, resepsiyon gibi bölümlerde 5-6 kişinin aktif olarak çalışmaya devam ettiği otelde, geri kalan emekçilere işten çıkarma tehdidi ile ücretsiz izin dayatıldı. İmzadan imtina eden işçiler uzun süredir keyfi olarak çalıştırılmıyor.

'Mart ayından bu yana kimseye ödeme yapılmıyor'

Mart ayından beri ücretlerin ödenmediğini ileten emekçiler şunları söyledi: "Hâlâ çalışmakta olan arkadaşlarımız dâhil kimseye ödeme yapılmıyor. Çalışıp kazanırken cebini dolduranlar, otelin işleri azalınca gözünü bizim cebimize dikti. Zaten normal otellere göre düşük maaş alıyoruz. Çalıştığımız süre boyunca kötü muameleye ve hakarete maruz kalıyorduk. Şu an faturalar, kiralar birikmiş durumda. Hiç bir ödeme yapamadığımız gibi başta gıda olmak üzere temel ihtiyaçlarımızı karşılayamaz hale geldik. Güya sağlık için önlemler alınıyor. Bizim sağlığımızı düşünen yok. Virüsten değil, açlıktan öleceğiz. Artık sabrımız kalmadı. Kimseden dilenmiyoruz. Çalışıp hak ettiğimiz ücreti istiyoruz."

'Kimseye ulaşamıyoruz'

Part-time çalışanlar işsiz bırakılarak mağdur edilirken, uzun süredir çalışan işçiler ise fırsat bu fırsat denilerek, kıdem tazminatlarının yaklaşık yarısı karşılığında işten çıkarıldı. Ancak fırsatçılıkla işten çıkarılan emekçilerle anlaşılan ücretler dahi eksik ödendi.

İşten çıkarılan ya da çalıştırılmayan işçilerin yerine ise gündelik yevmiye ile çalışan sigortasız işçiler çalıştırılıyor:

"Verilen sözler tutulmuyor. Yatırılması gereken ücretler yatırılmıyor. Kimseye ulaşamıyoruz. Personel müdürlerini, muhasebeyi arıyoruz. Telefonlarımız açılmıyor, açılınca da hep aynı yanıt. Kendilerinin bir bilgisi olmadığını, patronun karar vereceğini söylüyorlar. Patrona ulaşın o zaman dediğimizdeyse, patronu bu meseleyle ilgili aradığımda sinirleniyor, küfrediyor deniyor bize. Şaka gibi. 'Açız, çalıştık, kazandık, paramızı ver, dayanamıyoruz' diyoruz; bunun için bir de o bize sinirlenip küfür ediyormuş."

'Yan yana geldik, haklarımızı alacağız'

Green Park Hotel emekçileri haklarını almak için yan yana geldiklerini ve kararlı olduklarını da vurguladı:

"Green Park Hotel çalışanları olarak yan yana geliyoruz. Eksik maaşlarımız, ödenmeyen ihbar ve kıdem tazminatlarımızı alacağız. Çünkü hakkımız. Çünkü çalıştık ve kazandık. Çünkü başka seçeneğimiz yok. Çünkü 'Neyse canım' diyecek durumda değiliz. Çünkü başka yerde iş yok. Çünkü 'Sokağa çıkmayın' deniyor. Nasıl geçineceğiz? Başka yolu yok. Hakkımızı alacağız. Bugüne kadar tüm usulsüzlüklerine neyse dedik. Mesela maaşlarımız daha fazla olmasına rağmen, primlerimiz hep asgari ücret üzerinden ödendi ve kalan para bize elden teslim edildi. Bu ve benzeri şeyleri görmezden geldik. Ama artık bıçak kemiğe dayandı."