Görevden alınan ABD'li uzman: 2020 modern tarihin en karanlık kışı olabilir

ABD yönetimini Covid-19 virüsü salgınına karşı hazırlıklı olunması konusunda uyardığı gerekçesiyle görevden alındığını ileri süren eski Sağlık Bakanlığı görevlisi doktor Rick Bright, 'ülkenin modern tarihinin, en karanlık kışı ile karşı karşıya kalabileceği' uyarısında bulundu.

Dış Haberler

Görevden alınmadan önce Sağlık Bakanlığı’na bağlı Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme İdaresi’nin yöneticiliğini yapan doktor Rick Bright, Kongre Enerji ve Ticaret Komitesi’nde dün ifade verdi.

Rick Bright, Trump’ın hidroksiklorokin adlı ilacın yaygın bir şekilde kullanılması yönündeki çağrılarına karşı çıktığı için görevden alındığını ileri sürerek, Trump yönetimi hakkında bir şikâyet dosyası hazırlamıştı. Federal hükümetin salgın karşısında önlem almakta yetersiz kaldığını, bilimsel bulgulara ve bilim insanlarının uyarılarına önem vermediğini ve halk sağlığını tehdit edebilecek önerilerde bulunmadığını ileri süren Bright, Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi tarafından dile getirdiği suçlamalarla ilişkili olarak tanıklık etmeye çağırdı. Perşembe günü Komite’nin önüne çıkan Bright, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

‘Sağlık çalışanlarının hayatı riske atıldı’

Daha iyi bir planlama yapılmaması halinde, 2020’nin modern tarihteki en karanlık kış olabileceği uyarısında bulunan Bright, ‘‘ihtiyacı olan herkes için elimizde doğru testin olması gerek, bir tedavi geliştirmeye çalışırken, temasları takip edebilmemiz, hastaları izole edebilmemiz ve karantina almamız gerekiyor’’ diye konuştu.

Komite üyelerine, Sağlık Bakanlığı içindeki ertelemeciliğin ön cephede çalışan çok sayıda sağlık çalışanının hayatını riske attığını söyleyen Bright, Mayıs ayında bile bazı çalışanların gerekli kişisel koruyucu ekipmanları alamamalarını protesto ettiklerini hatırlattı.

Bright, Bakanlıktaki üst düzey yetkililerin pandeminin ilk günlerinde kendisine kritik bir eksiklik bulunmadığını söylediklerini belirterek, sonunda bu ekipmanları diğer ülkelerden kalite standartlarını dikkate almadan ithal etmek zorunda bırakıldıklarını iddia etti. Sağlık çalışanları tarafından kullanılmak zorunda kalınan ithal N-95 maskelerinin bazılarının sadece yüzde 30 oranında etkili olduğuna dikkat çeken Bright, hemşirelerin korundukları düşüncesiyle hastanelerdeki işlerinin başına koştuklarını, ama aslında korunmadıklarını söyledi.

‘Bir planımız yok’

Bright ifadesinde Trump’a da yüklendi. ABD Başkanı’nın pandemiyi genel bir kamu sağlığı olayından ziyade siyasi bir kriz olarak ele alma kararının, yönetimin verdiği yanıtı zayıflattığını ileri süren sağlık uzmanı, ‘‘Şu an bu yanıt için başvurabileceğimiz tek bir liderlik ve bir ana planımız yok’’ diye konuştu.

Trump yönetiminin yıl sonuna kadar bir aşının geliştirilmiş olacağına dair beklentilerine de şüpheyle yaklaşan Bright, ABD’nin henüz bir aşı planı olmadığını belirtti ve bunun ciddi bir endişe kaynağı yarattığı uyarısında bulundu.

Bright ifadesinde “Fırsatlar penceresi kapanıyor. Bilimi temel alan koordineli ulusal bir çözümü geliştiremediğimiz takdirde, korkarım, pandemi daha uzun sürecek, daha önce eşi görülmemiş hastalıklar ve ölümlerle durum çok daha kötüleşecek” sözlerine de yer verdi. Bağışıklık sistemleri konusunda uzman olan doktor Bright, Covid-19 virüsünün sonbaharda yeniden canlanacağını ve mevsimsel grip vakalarıyla birlikte ülkenin sağlık sistemine büyük darbe vuracağı tahmininde bulundu.