'Gezi Direnişi onurdur, bizden çok şey aldı ama topluma çok şey kazandırdı'

Haziran Direnişi'nin yedinci yılında, polis tarafından katledilen Ali İsmail Korkmaz ve Berkin Elvan'ın ailesiyle konuştuk. Kendilerinden çok şey alan Gezi'nin, Türkiye'ye umut olduğunu, onur olduğunu dile getirdiler.

Neslihan Koçaslan

Haziran Direnişi'nde aramızdan koparılan Ali İsmail Korkmaz'ın ağabeyi Gürkan Korkmaz ve Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, direnişin yıldönümünde soL'a konuştu.

'Gezi bu topluma umudu verdi'

Gürkan Korkmaz: Gezi bizden çok şey aldı. Ama inanıyorum ki umut adına birçok şey kazandırdı topluma. Umarız bu umut Ali İsmail’in ve diğer gençlerin anısıyla yeşerecek. Buna inanıyoruz, mücadelemize devam ediyoruz. 

Katillere basit bir ceza verildi. İnfaz yasasından katiller de yararlandı. Serbest bırakıldılar. Türkiye’deki adalet bu kadar. Katilleri serbest bırakıyorlar. Ama düşünenleri, aydınları, yazarları, gazetecileri, kendilerine muhalif olanları tutuklu bırakıyorlar. Basit bir ceza aldılar bu katliamın sorumluları. Kısa bir süre cezaevinde yattılar. Bizim gibi canı yananların faillerini serbest bıraktılar. Verilen karara ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne itiraz ettik. Oradan olumlu bir sonuç çıkmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız. Bu işin peşini bırakmayacağız. 

'Geziyi hep savunacağız' 

Sami Elvan: Bizim için değişen bir şey yok. Hep aynı, ilk günkü gibi yaşıyoruz aynı acıyı. Hele bu yıldönümleri bizim için çok daha büyük bir şey ifade ediyor. Bir tarafımız eksik. Hukuksal anlamda mücadelemizi sürdürüyoruz. Ancak ülkemizde ne kadar hukuk var, tartışmalı. Her şey alenen ortada. Gezi'nin nasıl başladığı açık. Hak ihlallerinden, insan haklarına aykırı davranışlardan sonra başladı.

Şu an Gezi'yi daha da çok arar hale geldik. Gezi’nin çıkmasına neden olan hak ihlalleri daha da arttı. Koronavirüs dolayısıyla daha da çok karmaşa var. Bu bakımında biz ne kadar alanlara çıkamasak da gönlümüzün orada olduğu, Gezi'yi hep savunacağımızı söylemek isterim.

'Gezi bugün olmasa da gelecekte söz sahibi olacak'

Gezi bizim çocuklarımızın onurlu bir direnişi. Gezi hiç unutulmayacak. Çocuklarımız hiç unutulmayacak.

Gezi onurdur, Gezi yaşamdır, Gezi sudur, Gezi ekmektir. Bunu herkesin bilmesini istiyorum.

Gezi hiç unutulmayacak. Bugün olmasa bile gelecekte söz sahibi olacak. Türkiye Cumhuriyeti'nin gelişiminde katkısı olacak.