Genel Sağlık İş Sendikası'ndan 'Genelge Karmaşasına Son Verilsin' açıklaması

Genel Sağlık İş Sendikası, normalleşme süreci ile birlikte artık takip edilmesi mümkün olmayan genelge karmaşasına tepki gösterdi. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, 'Tüm süreci ve sağlık çalışanlarının tamamını kapsayacak bir talimatın acilen yayınlanması gerekmektedir' dedi.

Haber Merkezi

Genel Sağık İş Sendikası, normalleşme süreci ile birlikte artık takip edilmesi mümkün olmayan genelge karmaşasına tepki gösterdi. 

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, aynı gün içerisinde Sağlık Bakanlığı'ndan hem bakan hem de bakan yardımcısı imzası ile genelgeler geldiğini ifade ederek, ''Hangi genelgenin hani genelgeyi yürürlükten kaldırdığı, hangi genelgenin yerine ne geldiği artık takip edilemez noktaya gelmiştir'' dedi. 

''Kronik hastalıklar ile ilgili bir genelge yayınlanırken hamile, süt izni ve engelli personel genelgede unutulmakta onlar mağdur olduktan sonra yeni ek genelgeler ile durum toparlanmaya çalışılmaktadır'' diyen Bacaksız, ''hem vatandaşlar hem de sağlık çalışanları genelge yağmuru altında bırakılmıştır'' sözlerini kullandı.

'İktidara yakın kişiler izinliyken, farklı görüşteki çalışanlar hizmeye zorlanıyor'

Normalleşme sürecinde, Başhekimlere verilen yetkiyle iktidara yakın kişilere idari izin verilirken, farklı görüşteki çalışanların hizmete zorlandığını belirten Bacaksız, ''Bu süreçte Başhekimliklere verilen yetkiyle; tanıdık ve iktidara yakın kişiler idari izinli olarak hastanelere uğramadan maaş alırken, farklı görüşte olanlar pandemi kliniklerinden çıkamadan hizmete zorlanmaktadır. İdarecilere bu türden geniş yetkiler verilmesinin makamın olgunluğuna erişememiş yöneticiler için bulunmaz fırsat olduğunu, bu dönemi bir hizmet değil de personele baskı ve tehdit unsuru olarak kullanmalarının önünü açtığını daha önce de pek çok kez ifade etmiştik. Pandemi ile mücadelede sağlık emekçileri hayatlarını kaybederken, iş barışını ve huzurunu bozan bu duruma bir an önce son verilmelidir'' ifadelerini kullandı.

Kişisel kaprisli yöneticiler, emekçileri mağdur ediyor

Kişisel kaprisleri ile çalışan yöneticilerin sağlık emekçilerini mağdur ettiğini ifade eden Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı, ''Genel Sağlık-İş olarak, sık sık Bakanlığa yazılar yazarak eksiklileri tamamlamaya ve sağlık emekçilerinin mağduriyetlerinin sesi olmaya çalışıyoruz. Siyasi iktidarı da sağlık çalışanlarının sesine kulak vermeye çağırıyoruz. Kişisel kaprislerle iş yapan yöneticilerin, birçok sağlık emekçisini mağdur
etmesine göz yumulması kabul edilemez. Başhekimlik, sağlık bakım hizmetleri müdürleri ve hastane müdürleri kapılarında mağduriyetlerini dile getirmeye çalışan sağlık emekçilerini ötekileştiren, dinleyemeyen, oturduğu koltuğun ağırlığını tartamayan kişilere “yetki” adı altında bu kadar geniş bir hareket alanı bırakmanın sonucu belki de hayatını kaybeden sağlıkçı olmaktadır'' dedi.

'Tüm süreci kapsayacak bir talimatın yayınlanması gerekiyor'

Tüm süreci kapsayacak bir talimatın acilen yayınlanması gerektiğini de belirten Bacaksız, ''Genel Sağlık-İş olarak, salgınla mücadelenin çok önemli ve ciddi olduğunu her platformda söyleyenlerin aynı ciddiyeti genelgeleri yayınlarken de göstermesini bekliyor ve istiyoruz. Son yayınlanan genelgelerde yine süt izni kullananlar, engelliler gibi durumları ortada kalan personelin mağduriyetini çözecek, yeni bir genelge yerine tüm süreci ve sağlık çalışanlarının tamamını kapsayacak bir talimatın acilen yayınlanması gerekmektedir'' ifadelerini kullandı.