Gaziantep'te neler oluyor? 'Patronlar istedi diye karantinadan bile vazgeçtiler'

Gaziantep Valisi halkı uyararak vaka artış hızının en yüksek olduğu ikinci ilin Antep olduğunu, koronavirüs konusunda en çok ihlalin de yine Antep’te yaşandığını söylemişti. Ancak aynı Vali, patronlar istedi diye onlarca vaka görülen bir işçi mahallesindeki karantinayı kaldırmış, yine onlarca patrona sokağa çıkma yasağında bile çalışma izni vermişti.

Haber Merkezi

Pandeminin yayılma hızının düştüğünün söylendiği dönemde Gaziantep’te vaka sayılarında hızlı bir artış yaşandığı, kentin İstanbul’un ardından vaka artış hızının en yüksek olduğu ikinci şehir olduğu ortaya çıktı.

Valinin gözünde suçlu belli: Halk...

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Gaziantep Valisi Davut Gül, artan vakalara ilişkin halka uyarıda bulunup tepki gösterirken, “Türkiye’de toplam yazılan cezanın yarısını Gaziantepte yazdık! Sizlere büyük iş düşüyor; bu paraları öderken çok büyük sıkıntı çekeceksiniz, lütfen çevremizdeki insanları uyaralım…” açıklamasında da bulunmuştu.

Ayakkabı, çikolata, branda, mobilya fabrikaları Vali'nin özel izniyle çalışıyor

Vali, sorumluluğu halkın üzerine atarken, kendi sorumluluğunu ise unutturmaya çalışıyor. Kentte halı, çikolata, branda, mobilya üreten fabrikalara dahi sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde özel izin veren Vali Gül, binlere kişinin yaşadığı Organize Sanayi Bölgesi yakınındaki bir işçi mahallesinde alınan karantina kararını da iddiaya göre patronların talebiyle alelecele kaldırarak iki sokağa indirmişti.

50'den fazla fabrikada vaka tespit edildi, çalışma devam etti

Fabrikalarda ortaya çıkan vakalara ilişkin yaptığı açıklama nedeniyle gözaltına alınan DİSK/Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, soL'a yaptığı açıklamada valinin açıklamalarına tepki gösterdi.

Antep’in başlarda vaka sayısının düşük görüldüğü kentlerden biri olduğunu, ancak tüm çağrılarına rağmen OSB’lerdeki fabrikaların üretime hiç ara vermeden, sokağa çıkma yasaklarında dahi özel izinle çalıştırıldığını aktaran Türkmen, çok sayıda fabrikada vaka tespit edildiğini, bu fabrikaların da üretime hiç ara vermeden devam ettiğini ifade etti.

Vali hepsinden haberdardı

Sadece bayramdan önce 50’den fazla fabrikada Covid-19 testi pozitif çıkan işçi olduğunu dile getiren, birçok fabrikada 10’lu 15’li sayılarda vaka görüldüğünü vurgulayan Türkmen, “Bu açıklamaları yapan, halka uyarıda bulunan Vali bu gelişmelerin hepsinden haberdardı. Vali halkı uyarmak için harcadığı enerjinin bir bölümünü fabrikalarda yaşanan bu vakalara ve işçilerin salgın koşullarında korumasız çalıştırılmasına harcasaydı çok daha yararlı olurdu” dedi.

Patron istedi diye karantinadan vazgeçti

Antep’te Organize Sanayi Bölgesi’ne yakın Sam Mahallesi’nde alınan karantina kararının burada binlerce işçi çalıştığı için iki fabrika patronun talebi nedeniyle kaldırıldığını aktaran Türkmen, “Sokağa çıkma yasağı patronların talebiyle sadece bir sokağa indirildi. Antep’te açıklanan vakalara baktığınızda bunların yoğunlukla bu işçi mahallerinde görüldüğünü anlıyoruz” diye konuştu.