Fransa'nın kriz güncesi

Fransa toplam ölü sayısı 10 bini geçen dördüncü ülke olurken, Fransız yetkililerin Covid-19 salgını karşısında yaptıkları açıklamalar, hükümetin gerekli önlemleri almakta ne kadar geciktiğini gözler önüne seriyor.

Dış Haberler

19 Mart’ta C-19 adlı kolektif adına üç doktor, eski Sağlık Bakanı Agnès Buzyn ve Başbakan Edouard Philipe hakkında halka yalan söylemek, mevcut bilgileri saklamak ve gereken önlemleri almamak nedeniyle suç duyurusunda bulundu. O tarihten bu yana 400 binden fazla insan, bu girişimi desteklemek için hazırlanan dilekçeyi imzaladı. Kolektif üyesi psikolog Lucien Cavelier tarafından hazırlanan ve salgının ortaya çıkışından bu yana yaşanan gelişmeleri özetleyen kronoloji, Fransız hükümetinin salgının boyutlarının kabul edilmesi ve alınması gereken önlemler konusunda sergilediği tutarsızlıkları ortaya koyuyor.

11 Ocak: Sağlık Bakanı Agnès Buzyn, salgının durumu ve potansiyel ciddiyeti hakkında bilgi vermek üzere Başbakan Edouard Philippe ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a mesaj gönderdi.

24 Ocak (vaka 3, ölüm 0): Fransa’da ilk hastalar görüldü. Buzyn, Wuhan’dan vaka gelmesi riskinin zayıf, şu ansa fiilen sıfır olduğunu söyledi.

26 Ocak (vaka 3, ölüm 0): Buzyn, bir TV programında ‘‘herhangi bir virüs ve bakteriye karşı hızlıca önlem alabilecek güçteyiz; maske stoklarımız yeterli’’ açıklamasında bulunarak, ‘‘maske taşımak gerekmiyor ve mavi maske hiçbir işe yaramıyor’’ dedi.

14 Şubat (vaka 11, ölüm 0): Buzyn, virüsün önemi nedeniyle yerel seçimlerde aday olmayacağını açıkladı.

16 Şubat (vaka 11, ölüm 0): Sağlık Bakanı Buzyn, yerel seçimlerde adaylığını açıklayarak bakanlık görevinden istifa etti. Buzyn yerini, daha önce bakanlık tecrübesi olmayan Olivier Véran’a bıraktı.

24 Şubat (vaka 13, ölüm 1): Véran günlük basın toplantısında, ihtiyaç duyanlar için maskelere erişim sorunu bulunmadığını, stratejik bir maske stokuna sahip olduklarını açıkladı. Fakat aynı gün, pratisyen hekimler sendikası başkanı Jacques Battiston’a FFP2 maskesi stoku bulunmadığını söyledi.

26 Şubat (vaka 18; ölüm 2): Lyon’da Olympique Lyonnais ile Juventus arasında Şampiyonlar Ligi karşılaşması maçı yapıldı. 3 bin İtalyan seyirci stadyumda maçı izlerken, Véran katıldığı bir TV programında, ‘’hiçbir bilimsel ve tıbbi argüman bugün toplu etkinlikleri durdurmamızı gerektirmiyor, çünkü virüs Fransa’da dolaşmıyor, sadece İtalya ile sınırlı’’ açıklamasında bulundu.

27 Şubat (vaka 38, ölüm 2): Başbakan Edouard Philip, Fransızları korkmaya ve ihmalkâr davranmaya gerek olmadığı konusunda temin etmek istiyorum’’ diyerek, 200 milyon maske sipariş edildiğini açıkladı. Macron ise aynı tarihte ‘‘ülkeye gelen epidemi’’ ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Sağlık Bakanı arasında bir görüş birliği olmadığı görüldü.

29 Şubat (vaka 100, ölüm 2): İtalya’nın virüsten etkilenen Lombardiya ve Venedik gibi bölgelerinden tatilden dönen öğrencilerin okullarına gidebileceği kararı alındı. Macron’un başkanlığında bir Savunma Konseyi toplandı, fakat toplantı sonrası yapılan açıklamada koronavirüse karşı alınan önlemlere değinilmedi.

4 Mart (vaka 285, ölüm 4): Hükümet sözcüsü Sibeth Ndiaye, grip salgını olduğunda bütün okulların kapatılmadığını, yeterli maske stoku bulunduğunu ve seçimlerde oy kullanmak gerektiğini açıkladı.

6 Mart (vaka 613, ölüm 9): Emmanuel Macron ve eşi Brigitte, “korona virüse rağmen dışarıya çıkılması gerektiği konusunda öncülük etmek” üzere tiyatroya gitti.

12 Mart (vaka 2876, ölüm 61): Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer “ters etki” yaratacağını belirterek okulların kapatılmayacağını söyledi. Buzyn, “sağlık sistemi güçlü ve her şeye hazır” açıklaması yaptı. Fakat Macron, aynı gün televizyonda bir sonraki karara kadar bütün okulların kapatıldığını açıkladı.

15 Mart (vaka 5423, ölüm 127): Ülkede yerel seçimlerin ilk turu yapıldı, katılım oranı yüzde 44,8’de kaldı. 

16 Mart (vaka 6633, ölüm 148): Macron ülke genelinde karantina ilan etti.

17 Mart (vaka 7730, ölüm 175): Eski Sağlık Bakanı Buzyn, ‘‘Sağlık Bakanlığı’ndan ağlayarak ayrıldım, çünkü tsunami gibi kuvvetli bir dalgayla karşı karşıya olduğumuzu biliyordum. Ayrılırken seçimlerin hiç yapılmaması gerektiğini biliyordum … her şeyi durdurmamız gerekirdi, bu bir maskaralıktı’’ açıklamasını yaptı.

19 Mart (vaka 10.995; ölüm 372): Fransa Tabipler Federasyonu Başkanı Jean-Paul Hamon, ‘Fransız hükümeti ve yönetimi tedbir almakta topyekûn başarısız olmuştur,’’ yetkililer ‘‘sorumlu tutulacaktır’’ dedi. 

20 Mart (12.612, ölüm 450): Quest France gazetesi, ‘‘10 yıl önce 700 milyon FFP2 tipi maske vardı, şimdiyse sıfır. Fransa nasıl oldu da böyle bir stok sorunuyla karşı karşıya geldi?’’ diye sordu.

25 Mart (vaka 25.233, ölüm 1331): Hükümet sözcüsü Cumhurbaşkanına maske verilmediğini, çünkü sosyal mesafe korunduğu sürece maskeye ihtiyaç olmadığını açıkladı. Aynı akşam, Makron, FFP2 maskesi ile bir askerî hastaneyi ziyaret etti. 

3 Nisan (vaka 64.338, ölüm 5.091): Le Point gazetesi 13 Mart’ta Fransa’nın test kapasitesini arttırmak için bir plan yapıldığı halde hiçbir adım atılmadığını bildirdi. Yerel seçimlerin ilk turunun ardından Covid-19 semptomları görülen 3 belediye başkanının hayatını kaybettiği öğrenildi.

5 Nisan (vaka 70.478; ölüm 5.889): Maske kıtlığı yaşanırken takılması gerekli görülmeyen maskeler, siparişlerin ulaşmaya başlamasının ardından zorunlu hale getirildi.